A Híd március 12-én dönt arról, hogyan tovább

A Híd március 12-én, délután dönt arról, hogy hogyan működik tovább a kormánykoalíció. Azután született meg az a döntés, hogy Robert Kaliňák belügyminiszter kijelentette, hogy nem mond le. Az Országos Tanács összehívásával kapcsolatos információkat Debnár Klára, a Híd szóvivője is megerősítette.

A Híd március 12-én dönt arról, hogyan tovább
-illusztráció- (Fotó: TASR/Martin Baumann)

De mindezek előtt regionális szinten is fognak tárgyalni a történtekről.

Az Országos Tanács összehívásáról azután döntöttek, hogy a belügyminiszter azt mondta az RTVS Szombati párbeszédek című műsorában, hogy nem áll fel miniszteri székéből, s mindent megtesz annak érdekében, hogy a rendőrség az ügyészséggel együttműködve felgöngyölítse Ján Kusiak újságírónak, és barátnőjének, Martina Kušnírovának gyilkossági ügyét.

A Híd elnökségi ülése után a Híd álláspontja az volt, hogy Kaliňáknak le kéne mondania, de először a Smernek kell lépnie. A párt a Smer következő lépésétől függően foglal állást. Bugár Béla azonban nem gondolja azt, hogy a történtek miatt fel kéne áldozni a kormánykoalíciót.

Eközben Igor Janckulík, a Híd parlamenti képviselője távozott a Híd frakciójából és a kormánykoalícióból. Janckulík elfogadhatatlannak tartja, hogy a legmagasabb politikai körökben lévő emberek kapcsolatban állhatnak olyan különösen kétes személyekkel, akiket a maffiához kötnek, hazájukban pedig büntetőeljárás folyik ellenük.

Robert Ficót pedig otthagyta egyik közeli munkatársa, Roman Šipoš. Mária Trošková és Viliam Jasaň pedig ideiglenesen  távozott a Kormányhivatalból, mivel a meggyilkolt újságíró a befejezetlen cikkében megemlítette a nevüket az olasz maffiával kapcsolatban.

TASR/para