A Híd még nem döntött arról, ki áll Kresák helyére a bizottságban

2019. január 28. - 21:11 | Belföld

A Híd párt egyelőre nem döntött arról, hogy kit állít Peter Kresák helyére a parlament Alkotmányjogi Bizottságában. Ezt Bastrnák Tibor, a Híd frakcióvezetője erősítette meg a TASR-nek a frakcióülés után.

A Híd még nem döntött arról, ki áll Kresák helyére a bizottságban
Fotó: TASR

„Kresák úr ma lemondott a bizottsági tagságáról, ezért erről a kérdésről is tárgyaltunk. Egyelőre keressük az utódját. Jó lenne, ha egy ügyvéd lenne, de ez nem jelenti azt, hogy annak kell lennie” – mondta Bastrnák a TASR-nek.

A párt azt szeretné, ha saját tagot állíthatna a bizottságba, de ha a frakcióból senki sem vállalkozik erre, akkor más megoldások is szóba jöhetnek. „Senkit sem kényszeríthetünk” – tette hozzá Bastrnák, aki nem zárta ki azt a lehetőséget sem, hogy a párt átengedi ezt a helyet valamelyik koalíciós partnerének.

Kresák azután lépett ki a bizottságból, hogy Andrej Danko parlamentelnök bírálta őt, amiért nem vett részt az alkotmánybíró-jelöltekről szóló szavazáson.

Mivel a koalíciónak és az ellenzéknek egyforma számú szavazata van a bizottságban, Robert Fico volt kormányfőnek és a Smer-SD elnökének az ügyében még nem döntöttek. Kresák azért nem vett részt a szavazáson, mert maga is a jelöltek között volt. Danko ugyanakkor azt akarja, hogy döntsön a bizottság Fico sorsáról, mert addig nem lesz szavazás a parlamentben. Ezért Kresákot arra kérte, hogy vegyen részt a szavazáson. Ő viszont bejelentette a bizottságból való távozását.

A Híd frakciója eddig arról sem döntött, hogy ki az, akit az alkotmánybíró-jelöltek közül támogatni fog. „Nem sikerült megvitatnunk mind a 40 nevet. Némelyeknél egyezségre jutottunk, de a frakción és a koalíción belül is még folytatjuk a tárgyalást” – közölte Bastrnák.

Elmondása szerint a Híd számára az a fontos, hogy a parlament mihamarabb megválassza a 18 jelöltet. „Nagyon nehéz ügy” – jegyezte meg. A frakció minden kérdést megbeszélt, amely a parlamenti ülést érintette. „Megegyeztünk, hogy hogyan fogunk szavazni az egyes törvényekkel kapcsolatban” – zárta Bastrnák.

TASR