A Híd megszavazta az öntözővíz fizetőssé tételét, amiről két éve még azt mondták: "Fico bosszúja a magyarokon"

2016. szeptember 13. - 21:06 | Belföld

A parlament hétfőn megszavazta, és ezzel második olvasatba utalta a víztörvény módosítását.

A Híd megszavazta az öntözővíz fizetőssé tételét, amiről két éve még azt mondták: "Fico bosszúja a magyarokon"
Fotó: TASR/AP - illusztráció

Amennyiben a parlament októberi ülésén a jogszabályt változatlan formában újra jóváhagyják,

fizetőssé válik az öntözővíz az szlovákiai gazdák számára.

Az öntözővíz köbméterenkénti árát egy későbbi rendelet szabályozná.

A Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara 0,001 eurós szimbolikus árat tartana elfogadhatónak, de az ár akár 1 cent is lehet köbméterenként. Tekintettel arra, hogy a nagy termelőknél nem ritka az évi 500 ezer vagy akár egymillió köbméteres öntözővíz-használat, a szimbolikus összeg is több ezer vagy akár tízezer eurós kiadást is jelenthet évente.

Solymos László (Fotó: TASR)

A szóban forgó módosító javaslatot maga Solymos László (Híd) környezetvédelmi miniszter terjesztette a parlament elé. A Híd alelnöke azért tartja elengedhetetlennek a törvénymódosítást, mivel álláspontja szerint az Európai Bizottság akár kötelezettségszegési eljárást is indíthat Szlovákia ellen, ha nem kerül sor az öntözővíz fizetőssé tételére. Ha erre sor kerülne, akár az is előfordulhat, hogy az ország egy ideig nem jutna hozzá az EU-s alapokból származó támogatásokhoz.

A kapcsolódó parlamenti vitában felszólalt a Híd egykori alelnöke, Simon Zsolt, aki viszont teljesen más véleményen van, mint egykori párttársa (Simon a márciusi választások után távozott a Hídból).

Álláspontja szerint az Európai Bizottság vagy az EU egyáltalán nem írja elő, hogy az öntözővizet bármilyen illetékkel kéne sújtani.

"A víz természeti kincs, amellyel minden ország a saját megfontolása alapján gazdálkodik. Soha semmilyen előírás nem vonatkozott arra, hogy bármely EU-tagállam fizetőssé tegye a vizet, mert egyenlő volna azzal, ha a levegőt tennénk fizetőssé!"

- mondta Simon. Hozzátette: az öntözővíz fizetőssé tétele senki mást nem sújt, csak a dél-szlovákiai gazdákat - hiszen ezen a területen a legerősebb a zöldség-, gyümölcs-, kukoricatermesztés.

A független parlamenti képviselő azzal érvel, hogy a Solymos László által említett EU-s jelentés egyáltalán nem arról szól, hogy fizetni kéne a vízért, hanem hogy fizetni kell a vízszolgáltatásért, ami két teljesen különböző dolog. Ráadásul a gazdák már most is fizetnek ezért a szolgáltatásért az áramköltség, bérek kifizetése, berendezések vásárlása által.

A törvénymódosítás még 2014-ből, az előző Fico-kormány környezetvédelmi miniszterének "műhelyéből" származik, de a Solymos László vezette tárca helyezi most hatályba. Akkoriban még a Híd politikusai is élesen bírálták az öntözővíz illetékkel sújtását.

Csicsai Gábor (Híd), aki jelenleg a mezőgazdasági minisztérium államtitkára, 2014-be a Paraméteren is közölt írásában így vélekedett ugyanerről a jogszabálymódosításról:

"Az öntözővíz díjkötelessé tétele elsősorban Szlovákia déli területeit érinti súlyosan. Úgy vélem, ez a törvény Robert Fico alattomos bosszúja a déli régión azért, mert éppen ezen a vidéken szavaztak a legtöbben Andrej Kiskára az elnökválasztás során. A Fico kormány egy újabb érvágással még inkább megnehezíti az amúgy is bonyolult életkörülményeket Szlovákiában."

Az még egyelőre nem tisztázott, a környezetvédelmi minisztérium a későbbiekben hogyan kívánja ellenőrizni, hogy mely kutakból öntöznek 1250 köbméternél többet egy hónapban - ugyanis ez volna az a bizonyos határérték, amely fölött köbméterenkénti - egyelőre ismeretlen összegű - illetéket kéne fizetni az öntözővízért. Elképzelhető, hogy nyilvántartásba vennék a kutakat, és vízórákat szerelnének rájuk.

Az öntözést leginkább a zöldség-, gyümölcs-, vagy például a kukorica- és cukorrépatermesztésben alkalmazzák, amely túlnyomórészt Dél-Szlovákiában valósul meg. A termények felvásárlási árát már így is lenyomja a külföldi konkurencia, így vélhetően nem volna a legszerencsésebb újabb - akár csak szimbolikus - illetékkel sújtani a hazai termelést.

(parameter)