A Híd miniszterei szerint Fico alkalmas lenne alkotmánybírónak

A Híd miniszterei, Sólymos László és Érsek Árpád úgy vélik, Robert Fico (Smer-SD) alkalmas az alkotmánybírói posztra. Ezt a szerdai kormányülés előtt jelentették ki.

A Híd miniszterei szerint Fico alkalmas lenne alkotmánybírónak
Fotó: TASR

Sólymos László környezetvédelmi miniszter szerint Fico rendelkezik a kellő tapasztalattal és szakképzettséggel ahhoz, hogy alkotmánybíró lehessen.

„Mindenképpen olyan jelölteket választanék, akik garantálják, hogy helyt állnak ebben a pozícióban” – mondta a zöld tárca vezetője.

Egyben megerősítette, hogy Fico jelöléséről kedden szerzett tudomást.

Érsek Árpád közlekedési miniszter úgy véli, ha Fico megfelel minden törvény által előírt feltételnek, pályázhat erre a pozícióra. Arra a kérdésre, hogy szerinte a Smer-SD elnöke független alkotmánybíró lenne-e, úgy reagált, hogy

ezt annak a lelkiismeretére bízza, aki alkotmánybíró akar lenni. 

Az ellenzék álláspontja szerint politikusoknak nincs keresnivalójuk az Alkotmánybíróságon. Ezt Ján Marosz, az OĽaNO parlamenti képviselője jelentette ki, hozzátéve, hogy a mozgalom nem támogatja a politikai háttérrel rendelkező jelölteket. A politikai jelöltállítást a parlamenten kívüli Spolu párt is bírálta, mely szerint a jelöltek megválasztásának nyilvánosan és transzparens módon kellene történnie.

Az alkotmánybírói posztokra pályázók listáján a következő nevek szerepelnek: Robert Fico, Monika Jankovská, Pfundtner Edit, Eva Kováčechová, Peter Melicher, Juraj Sopoliga, Anton Dulak, Eva Fulcová, Karol Kovács, Miloš Maďar, Ivan Fiačan, Michal Ďuriš, Lucia Kurilovská, Martin Javorček, Kajetán Kičura, Štefan Kseňák, Daniela Švecová, Peter Kresák, Radoslav Procházka, Ján Šikuta, Michal Matulník, Ján Štiavnický, Peter Straka, Boris Gerbery, Ľuboš Szigeti, Zuzana Pitoňáková, Ján Drgonec, Michal Truban, Radovan Hrádek, Libor Duľa, Martina Jánošíková, Robert Šorl, Soňa Mesiarkinová, Marek Tomašovič, Dagmar Fillová, Pavol Malich, Peter Molnár, Martin Vernarský, Ladislav Duditš és Marián Sluk.

A parlament alkotmányjogi bizottsága január 23-ától hallgatja meg az egyes pályázókat. A képviselőknek a január 29-én kezdődő parlamenti ülésen kellene megválasztaniuk a 18 alkotmánybíró-jelöltet. Közülük az államfő nevezi majd ki a kilenc új alkotmánybírót. A kinevezett bírók 12 éves megbízatási ideje azzal a nappal kezdődik meg, amikor leteszik az esküt az Alkotmánybíróságon.


(TASR)