A Híd miniszterei támogatják Szlovákia részvételét a marrákesi konferencián

A Híd miniszterei támogatni fogják a kormány szerdai ülésén Szlovákia részvételét a marrákesi konferencián, amelyen a migrációról szóló globális ENSZ-megállapodásról fognak tárgyalni – tájékoztatott Debnár Klára, a párt szóvivője.

A szóvivő szerint a Híd egyértelműen állást foglalt a paktum ellen és a részvétel mellett. „Kifejezték a fenntartásaikat a dokumentummal kapcsolatban, ugyanakkor támogatják a szlovák delegáció kiküldését a decemberi konferenciára" – tette hozzá.

„Meggyőződésünk, hogy ott kell hangot adnunk az egyet nem értésünknek, ahol ez a dokumentum létrejött, tehát az ENSZ talaján. A véleményünk így hivatalos jegyzőkönyv formájában is rögzítve lenne" – magyarázza a koalíciós Híd.

Szlovákia marrákesi részvételét Miroslav Lajčák is támogatja, aki a paktumot elutasító határozat elfogadása miatt bejelentette a lemondását. Lajčák szerint Szlovákiának ott kellene lennie a konferencián, hogy egyértelműen állást foglaljon. Az SNS ezt elutasítja, ahogy Pellegrini is, aki nem ért egyet Lajčák lemondásával, ezért arra kérte az államfőt, hogy utasítsa el a miniszter lemondását.

A konferencián való részvételről szerdán kellene döntenie a kormánynak. Az ülés után Andrej Kiska államfő találkozik Peter Pellegrini kormányfővel és Miroslav Lajčák külügyminiszterrel, hogy tárgyaljanak a miniszter lemondásáról. Kiska szerint Szlovákiának képviseltetnie kell magát a konferencián. Lajčákkal kapcsolatban elmondta, hogy a személyében egy kiváló diplomatát veszítene el az ország.


(TASR)