Híd-MKP-MKDSZ-csata várható a hétvégén Vásárúton

Időközi polgármester-választást tartanak a több mint kétezer lakosú dunaszerdahelyi járásbeli faluban, miután idén májusban hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt az addigi polgármester, Zsoldos Roland.

Híd-MKP-MKDSZ-csata várható a hétvégén Vásárúton
Archív felvétel - Paraméter

Azóta a falut megbízott polgármesterként az alpolgármester, Kálmán Lóránt (MKP) vezeti.

A három szlovákiai magyar párt indít egy-egy jelöltet, közülük úgymond az MKDSZ jelöltje a „legtapasztaltabb” a polgármester-választás terén, az 50 éves vállalkozó, Szabó Lajos ugyanis már harmadik alkalommal indul polgármesterjelöltként. 2010-ben még függetlenként szerzett 24 szavazatot, amit négy évvel később sikerült „megdupláznia”, ekkor 47-en karikázták az ő nevét.

Mindkétszer a függetlenként induló Zsoldos nyert, akinek első választási ciklusa után, 2014-ben sikerült mintegy 400-zal több szavazatot gyűjtenie (2010 – 632, 2014 – 1046). Őt megelőzően egyébként a rendszerváltás után öt cikluson keresztül az SDĽ-es Kovács Ferenc töltötte be a polgármesteri posztot Vásárúton.

Híd vagy MKP?

A most szombati időközi választás várhatóan a két nagy párt, a Híd és az MKP jelöltje közt dől majd el. Közülük mediálisan kevésbé ismert a Híd jelöltje, Takács Ildikó, 49 éves helyi lakos, aki a Dunaszerdahelyi Járási Munka-, Szociális és Családügyi Hivatal szakelőadójaként, egyúttal vásárúti önkormányzati képviselőként is tevékenykedik.

Némileg nagyobb névnek számít ellenben az MKP jelöltje, Nyilfa Péter, aki saját bevallása szerint gyermekkorát töltötte Vásárúton, de ma már Dunaszerdahelyen él, ahol 2014-ben MKP-s képviselőjelöltként indult a helyhatósági választásokon, de nem került be a testületbe.

A 32 éves jogász neve felmerült korábban a meglehetősen rejtélyes hátterű, somorjai székhelyű Libertate polgári társulás előkészítő bizottságának tagjaként. Ez a társaság tavaly decemberben 710 ezer euró támogatásban részesült az Orbán-kormánytól, és mi is részletesebben foglalkoztunk vele, amikor a csallóközcsütörtöki MKP-s alpolgármester beszélt róla portálunknak.

Nyilfa egyébként két alkalommal is volt már korábban a Központi Választási Bizottság elnöke – ez a szerv ügyel minden választás lebonyolítására. Minden induló párt jelölhet egy-egy tagot, akik közül sorsolás útján kerül ki az elnök és az alelnök. Nyilfát a 2012-es előrehozott parlamenti választások előtt, valamint a 2014-es elnökválasztás idején sorsolták ki.

Lesz mit megoldani!

A választásra jogosult vásárúti lakosok szombaton 7.00 és 20.00 óra között járulhatnak az urnákhoz a helyi kultúrházban kialakítandó két körzetben. A községháza felhívta a figyelmet arra, hogy akik valamilyen oknál fogva nem tudnak megjelenni a választásokon, de szeretnék leadni szavazatukat, mozgóurnát kérhetnek a községi hivatalban.

A választások után akár hidas, akár MKP-s, akár MKDSZ-es polgármestere lesz a falunak, lesz munkája.

A közelmúltban írtunk például arról a feszültségről, amit a Dunaszerdahelyről Vásárútra költöztetett roma családok puszta jelenléte gerjesztett a faluba. Ennek kapcsán szeptemberben a községbe látogatott Ravasz Ábel (Híd) romaügyi kormánybiztos is. Helyszíni videóriportunk ITT tekinthető meg.

További probléma a közel 600 ezer eurós EU-s támogatásból létesített helyi hulladékgyűjtőudvar ügye, melyet tavaly májusban adtak át Solymos László (Híd) környezetvédelmi miniszter és Nagy József (Híd) európai parlamenti képviselő jelenlétében, de máig nem működik. Ennek ügyével a későbbiekben részletesebben is foglalkozunk.

(SzT)