A Híd nélkül alakul a szlovákiai magyar egység, már csak három párt jelent meg a tárgyaláson

2019. november 5. - 14:58 | Belföld

Kedden az MKP székházában folytatódott a magyar pártok egyeztetése a választási együttműködésről és a közös lista létrehozásáról. Bugár Béla pártja a tárgyalásokat lezártnak tekinti.

Az MKP sajtótitkára, Králik Róbert arról tájékoztatott, hogy a keddi találkozóra mindegyik párt és mozgalom meghívót kapott, az egyeztetésen azonban csak három delegáció – Magyar Közösség Pártja, Összefogás, Magyar Fórum – vett részt.

"A felek több pontot is megnyitva megvitatták a megegyezéshez szükséges technikai feltételeket. A küldöttségek ismertették prioritásaikat, minden téren előrehaladás történt. A három formáció képviselői hamarosan ismét találkoznak, hogy minél korábban lezárhassák a közös listáról szóló megbeszéléseket" - áll az MKP sajtóközleményében.

A Híd nem vett részt a magyar pártok keddi egyeztetésén, a tárgyalásokat lezártnak tekinti – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Magdeme Klára, a Most-Híd szóvivője. Közölte, a párt kitart az álláspontja mellett.

A szóvivő az októberi ötpárti egyeztetés után a partnerek inkorrekt hozzáállásával magyarázta a Híd döntését. Rámutatott, hogy a Magyar Fórum az MKP és az Összefogás röviddel az után tájékoztatott a közös választási lista létrehozásáról, hogy megszakította a tárgyalásokat a Híd delegációjával. „Mindenki számára világosnak kell lennie, hogy a megegyezésre való törekvés nem volt őszinte a részükről, ezért a Híd nem látja értelmét a tárgyalás folytatásának” – közölte a párt.

Mint ismert, a szlovákia magyar pártok nem tudtak megegyezni a Smerrel való együttműködéssel kapcsolatban a múlt heti ötpárti találkozón. A tárgyaló felek közül az MKP, a Magyar Fórum és az Összefogás elutasítja a Smerrel való kormányzati együttműködést, míg a Híd és a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség szerint konszenzusos alapon kell dönteni. A Smerrel való együttműködés elutasítására a Híd a tárgyaláson úgy reagált, hogy ebben az esetben kizárnák az együttműködés lehetőségét az Igor Matovič vezette OĽaNO-val is.

A Ficóékat elutasító pártok, az MKP, az Összefogás és a Magyar Fórum időközben pedig már megegyeztek, hogy az Összefogás mozgalmat átnevezik Magyar Közösségi Összefogásra. A Híd a csütörtöki egyeztetést követően arról tájékoztatott, hogy a párt nem tárgyal tovább az ötpárti együttműködésről.

(para)