A Híd nem osztja Danko nézeteit

A Most-Híd párt nem osztja az SNS nézeteit, melyeknek Andrej Danko pártelnök adott hangot a párt elnökségének szerdai ülése után. Az alapvető politikai kérdéseket illetően a párt semmilyen hangsúlyeltolódásokat nem érzékel a koalíción belül – áll a Most-Híd szerdán közzétett állásfoglalásában.

„Számunkra továbbra is érvényes a kormányprogram, amely a külpolitikát tekintve egyértelműen fogalmaz” - olvasható a közleményben, mely szerint a koalíciónak most elsősorban a Szlovákia előtt álló fontos és komoly feladatokra kell összpontosítania. „Ehhez biztosan nem segít hozzá, ha a problémákat és az esetleges nézeteltéréseket a médián keresztül, a nyilvánosság előtt akarjuk megoldani” – zárul a párt állásfoglalása.

Andrej Danko, az SNS elnöke a párt elnökségének rendkívüli ülése után tartott szerdai sajtótájékoztatón elmondta: csütörtök délután 15 órakor találkozni akar Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfővel, hogy tisztázzanak néhány, kormányzást érintő kérdést.

Danko hangsúlyozta: kényelmetlenül érzi magát amiatt, hogy a médiából kell értesülnie egy miniszter, illetve egy magas beosztású tisztviselő távozásáról. Hozzátette: így nem tudja elképzelni a koalíció további működését, de ez nem jelenti azt, hogy a párt megnyitná a koalíciós szerződést. Ugyanakkor nem zárta ki, hogy ez a jövőben ismét megtörténhet, ha nem lesz más megoldás.  

Danko elmondása szerint Pellegrini kormányfőként új ember az SNS számára, akinek még nem ismerik az értékrendjét és az álláspontját bizonyos kérdésekben. Hozzátette: vannak olyan témák, melyekben a kormányfőnek állást kell foglalnia, „ha élvezni akarja a bizalmunkat”. Az SNS elnöke példaként a migrációt és a migránsok elosztását, illetve az Európai Unió magját említette. Danko elismerte, hogy ő kérte a szerdai kormányülés elhalasztását péntekre, hogy még az ülés előtt egyeztetni tudjanak a kormányfővel.

Dankónak a pénzügyminiszterrel is gondja van. „Visszautasítom, hogy leborulva kelljen pénzt kérnem és keményen kelljen harcolnom olyan dolgokért, amelyek egy működő államban természetesek” – fogalmazott a pártelnök. A véleménykülönbségek kapcsán az SNS elnöke megemlítette a szíriai háborút és Oroszországot is, melynek érdekeit szerinte nem szabad megsérteni.


TASR/para