A Híd nem tárgyal tovább az ötpárti együttműködésről

2019. október 31. - 20:53 | Belföld

A Híd párt nem folytatja tovább a tárgyalásokat a magyar nemzetiségű választókat képviselő pártok esetleges választások előtti együttműködéséről. Erről Magdeme Klára pártszóvivő tájékoztatott csütörtökön. A döntést a tárgyalópartnerek inkorrekt hozzáállásával indokolta.

A Híd nem tárgyal tovább az ötpárti együttműködésről
Bugár Béla (TASR)

Felhívta a figyelmet, hogy a Magyar Fórum (MF), az MKP és az Összefogás pártok röviddel azután jelentették be a közös indulásukat, hogy felfüggesztették a tárgyalást a Híd küldöttségével.

„Mindenkinek világosan kell látnia, hogy részükről nem volt őszinte a megegyezésre való törekvés, ezért a Híd nem látja értelmét annak, hogy folytassa a tárgyalásokat”

– közölte Magdeme.

A szóvivő szerint hamis az az állítás, miszerint a Híd nem volt hajlandó kizárni a választások utáni együttműködést a Smerrel.

„A Most-Híd küldöttsége az utolsó találkozókra kompromisszumos megoldásokkal érkezett. Azt javasoltuk, hogy az öt párt az ĽSNS, SNS, Smer-SD pártok mellett az OĽaNO mozgalommal való együttműködést is zárja ki”

– magyarázta.

A Most-Híd most arra összpontosít, hogy a nemzeti kisebbségeknek, valamint a régióknak legyen képviseletük a parlamentben és a kormányban is.

Az öt magyar párt, az MKP, a Magyar Fórum (MF), az Összefogás, az MKDSZ és a koalíciós Híd képviselői csütörtökön újra találkoztak. Az ötpárti tárgyalást azután függesztették fel, hogy nem sikerült megegyezni a Smer-SD párttal való választások utáni együttműködés kizárásáról.

Simon Zsolt, a Magyar Fórum elnöke ezt követően bejelentette: az MKP, az MF és az Összefogás közös jelöltlistát állítanak a jövő évi parlamenti választásokra. „Az Összefogás megteremti a közös lista jogi feltételeit, és felveszi a Magyar Közösségi Összefogás – Maďarská komunitná spolupatričnosť nevet” – közölte Simon.

Az Összefogás már kérvényezte a belügyminisztériumtól a névváltoztatást.

TASR