A Híd nem zárja ki az MKP-val való együttműködést a megyei választásokon

A Smerrel együtt kormányzó Híd nem zárja ki az együttműködést a Magyar Közösség Pártjával (MKP) a jövő évi megyei választásokon. A párt egyelőre még nem ejtett szót konkrét lépésekről, mert még korainak tartják.

A Híd nem zárja ki az MKP-val való együttműködést a megyei választásokon
Fotó: Paraméter

„Mindent meg szeretnénk tenni annak érdekében, hogy a jelöltjeinkkel együttműködve a lehető legjobbat adjuk a választóinknak“ – jelezte a TASR hírügynökségnek a Híd sajtóosztálya.

A parlamenten kívüli MKP megerősítette azt az értesülést, hogy több párttal is tárgyalt már a megyei választásokon való együttműködésről. „A megyei koalíciókról a párt megyei tanácsai döntenek, azonban mindezekről korai lenne még beszélni“ – reagált a híresztelésekre az MKP. „Mindent megteszünk azért, hogy erős legyen az érdekképviseletünk“ – tette hozzá mindehhez Menyhárt József, az MKP elnöke. A párt csakis olyan megyékben állít jelölteket, ahol esély van a megválasztásukra.

A Híd és az MKP a közelmúltban Dunaszerdahelyen találkozott, ahol aláírtak egy olyan nyilatkozatot, ami a magyar iskolák megmaradását szolgálja. „Vannak olyan témák, amik a szlovákiai magyarokat érinti, s amivel kapcsolatban szükség van megállapodásra. Ilyen az oktatásügy, amiről Dunaszerdahelyen tanácskoztunk“ – olvasható az MKP közleményében.  Egy olyan tanácskozásról volt szó, ahol hosszú idő után találkozott a két párt. „A magyar-magyar párbeszéd a szakemberek és szakértő politikusok találkozója volt. Ennek a találkozónak lesz még folytatása“.

A két párt vezetősége találkozhatott volna a márciusi parlamenti választások után is, azonban akkor nem jött létre tárgyalás, mert az akkori MKP vezetésnek problémát jelentett a Szlovák Nemzeti Párttal kötött koalíció, s a kormánykoalícióval is problémájuk volt. Azt a döntést, hogy az MKP tárgyaljon-e a Híddal, a régi vezetés az új vezetésre hagyta.

A Híd akkoriban kijelentette, ők még mindig készek egy asztalhoz ülni az MKP-val. Júliusban Menyhárt kijelentette, készek tárgyalásokat folytatni a Híddal a jövőbeli együttműködésről.

Az időpont egyelőre még nem ismert.

TASR/para