A Híd Országos Tanácsa elfogadta az új kormányt, Simon Zsolt kilépett a pártból

Szombat délután a Híd Országos Tanácsa rábólintott, hogy a párt a Smerrel, az SNS-el és a Sieť-el aláírja a koalíciós szerződést. Simon Zsolt, a párt alapító alelnöke távozik a Hídból.

A Híd Országos Tanácsának ötven tagja van, közülük negyvenen bólintottak rá a Smer-SNS-Híd-Sieť kormányra, hárman mondtak erre nemet, egy tag nem szavazott, hatan pedig nem vettek részt az országos tanács ülésén.

Az ülést követően Simon Zsolt eddigi alelnök lemondott a pártban betöltött minden tisztségéről és párttagságáról is - tehát kilépett a Hídból.

Simon elmondta, előre jelezte, problémája van azzal, hogy olyan kormányba lépjen be, ahol a Smer és az SNS jelen van. Nehezen tudja elképzelni, hogy a Híd megalapításakor megfogalmazott értékrend összeegyeztethető az SNS-el és a Smerrel, ráadásul a választási kampányban is azt hirdették, hogy rossz, ha a Smer egyedül kormányoz, és még rosszabb, ha az SNS-el - most pedig pontosan ilyen kormány alakul a Híd részvételével.

"Igaz, hogy a programok összeegyeztethetőek, de az értékrend nem" - mondta Simon, aki a parlament alakuló ülése után nem fog részt venni a Híd-frakció munkájában, és megköszönve az eddigi közös munkát minden pártban betöltött funkciójáról, így alelnöki posztjáról és párttagságáról is lemondott.

"Nem fogom támogatni azt a kormányt, amibe ők belépnek" - szögezte le Simon Zsolt.

 

 

Ennek ellenére Simon marad a parlamentben és független képviselőként fog tevékenykedni. Nem tervezi, hogy új pártot alapítana, de az MKP-ba való belépéssel sem foglalkozik. „Senkire sem haragszom, csupán más nézeteink vannak” - jegyezte meg Simon. 

Bugár Béla az országos tanács ülése után kijelentette: ami a magyar kisebbséget illeti, még a Radičová idején sem sikerült olyan kisebbségi témákat bevinni a programba, mint most, a Smerrel és az SNS-el együttműködve. Bugár hozzátette azt is, "a puding próbája az, hogy megeszik".

 

 

A Híd egy levelet is közzétett, melynek címzettjei "Szlovákia polgárai":

(para)