A Híd a sajtóból tudta meg, hogy ki lesz az új pénzügyminiszter - ennek ellenére tiszteletben tartja a jelölését

2019. április 9. - 16:23 | Belföld
A Híd a sajtóból tudta meg, hogy ki lesz az új pénzügyminiszter - ennek ellenére tiszteletben tartja a jelölését
Ladislav Kamenický (Fotó: TASR/Jakub Kotian)

A Híd jó szakembernek tartja a parlament Pénzügyi Bizottságának a vezetőjét. A koalíciós partnerétől viszont azt várták, hogy az új miniszter nevét a párt vezetőségétől tudják meg, nem pedig a sajtóból. Ezt a Híd párt közölte Robert Fico (Smer-SD) pártelnök és Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő kijelentéseire reagálva.

„A jelölésről mindig az a párt dönt, amelyhez az adott pozíció tartozik. Tiszteletben tartjuk a Smer-SD vezetőségének a döntését, Kamenický urat jó szakembernek tartjuk”

– közölte Debnár Klára, Híd szóvivője. A párt csak a kinevezést követően fog tárgyalni az új miniszterrel a gazdasági és szociális jellegű javaslatairól.

„Hozzá kell azonban tennünk, hogy más hozzáállást vártunk a koalíciós partnerünktől. Mégpedig: hogy az új pénzügyminiszter nevét nem a sajtóból, hanem a partnerünktől tudjuk meg”

– tette hozzá a Híd az állásfoglalásában.

Az új pénzügyminiszter Ladislav Kamenický lehet. Fico őt fogja javasolni a Smer-SD elnökségi ülésén erre a pozícióra. Az ülésre jövő hét hétfőn vagy kedden kerül sor. Az új pénzügyminiszter kinevezéséig a kormányfő vezeti a tárcát. Az új miniszternek húsvét után kellene elfoglalnia a pozícióját – tette hozzá Fico.

A pénzügyminiszteri pozíció akkor üresedik meg, mikor Peter Kažimír jelenlegi tárcavezető átveszi a Szlovák Nemzeti Bank vezetését. Kažimír csütörtökön, 9:30-kor nyújtja be lemondását az elnöki palotában. Fico arra is emlékeztetett, hogy az államfő nem utasíthatja vissza a kormányfő által javasolt új pénzügyminisztert. Hozzátette: a párt ügyei az ő kezében vannak.

A kormányfő úgy gondolja, hogy a Smer-SD elnöksége elfogadja azt a javaslatot, mely szerint Ladislav Kamenický lenne az új pénzügyminiszter. Kamenický a parlament Pénzügyi Bizottságának az elnöke, ezenkívül pedig a Smer-SD párt pozsonyi járásbeli szervezetének az egyik elnöke.

„Az illetőt személyesen ismerem, és volt már szerencsém vele együttdolgozni. Úgy gondolom, hogy egy felkészült emberről van szó, aki szakmailag is alkalmas arra, hogy egy ilyen fontos pozíciót kapjon a kormányban”

– közölte Pellegrini.

TASR