A Híd szerint a nemzetiségi színházak jogállásának megváltozása precedensnek tekinthető

2018. október 11. - 16:10 | Belföld

A Híd párt tudatosítja, hogy a módosító javaslatot, melyet három képviselője dolgozott ki, és amelynek értelmében a nemzetiségi színházak a megye fennhatósága alól állami fennhatóság alá kerülnének, egyesek precedensnek tekinthetik a megyei önkormányzatok hatáskörének csökkentésére.

A Híd szerint a nemzetiségi színházak jogállásának megváltozása precedensnek tekinthető
-illusztráció- (Fotó:Cséfalva Á. András)

A párt az önkormányzatiság elvét a demokratikus rendszer egyik legfontosabb alappillérének tekinti Szlovákiában, és teljes mértékben támogatja a regionális önkormányzatokat, mint a régiófejlesztés pótolhatatlan zálogait. Erről Debnár Klára, a Most-Híd koalíciós párt szóvivője tájékoztatott szerdán.

„A nemzeti kisebbségek kultúráját azonban össztársadalmi jelentőségű kérdésnek tartjuk, ebből kifolyólag pedig az állam szerepét ezen a területen elementáris fontosságúnak tekintjük”

– tette hozzá a szóvivő. Elmondása szerint a párt tudomásul veszi az érintett felek, a koalíciós partnerek és a megyei önkormányzatok vezető képviselőinek álláspontját. A Híd továbbra is tárgyal, és olyan megoldást keres, amely garantálja a nemzetiségi művészeti egyesületeknek a társadalmi és az anyagi elismerést.

Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő korábban figyelmeztetett, hogy a Híd képviselői által beterjesztett módosító javaslat, melynek értelmében a nemzetiségi színházakat a megye hatásköréből a Kulturális Minisztérium fenntartói hatáskörébe helyeznék át, olyan ellenjavaslatot válthatna ki, amely a megyei önkormányzatok osztalékadóból származó bevételeinek csökkentését indítványozná. A kormányfő a fenntartói hatáskör kérdésének megnyitása helyett jobb megoldásnak tartana egy megállapodást a nemzetiségi színházak állami támogatásáról, illetve ezen intézményeknek az adott régió határain túlra is kiterjedő tevékenységének elismeréséről.

Pellegrini ezzel összefüggésben rámutatott, hogy az osztalékadóból származó bevételt az önkormányzatoknak a saját hatáskörükbe tartozó intézmények, többek között a kulturális intézmények támogatására kell fordítaniuk.

TASR

Címkék: színházak