A Híd szerint veszélyben vannak a kisebbségi jogok a kultúra és az oktatás területén

2021. június 26. - 14:12 | Belföld

A Híd szerint a kulturális és az oktatási minisztériumban is olyan leépítés zajlik, amely veszélyezteti a korábban elért eredményeket a kisebbségi jogok esetében. A párt az egészségügyi reform kapcsán arra figyelmeztet, hogy a déli és a keleti régióban sem hanyagolhatja el a kormány a kórházak fejlesztését.

A Híd szerint veszélyben vannak a kisebbségi jogok a kultúra és az oktatás területén
Fotó: Paraméter

Legalább a status quo maradjon!

A párt Országos Tanácsa szombati ülésén elítélte az oktatási és kulturális tárca lépéseit a kisebbségpolitika területén. Szerintük mindkét minisztériumban leépítés zajlik, amellyel a kabinet tönkre teszi mindazt, amit a Híd az előző évek során a Szlovákiában élő nemzeti kisebbségek számára elért. „Nagy aggodalommal figyeljük a jelenlegi kormány érzéketlen lépéseit a nemzeti kisebbségek jogai szempontjából két kulcsfontosságú minisztériumban, az oktatási és a kulturális tárcánál” – áll a párt nyilatkozatában. –

Felszólítjuk a kormányt, hogy akkor is tartsa be ígéreteit és az ezeken a területeken elért status quót, amikor a parlamentből hiányzik a kisebbségi kérdések terén szakértelemmel rendelkező párt. Ne tegyék tönkre sokéves munkánk eredményét!”

Sólymos László pártelnök szerint aggasztó az a támadás, amit egyes koalíciós képviselők folytatnak jelenleg a Kisebbségi Kulturális Alap (Kultminor) ellen. A Rigó Konrádot, a Híd korábbi kulturális államtitkárát, a Kultminor szakmai tanácsainak egyes tagjait és több elismert szlovákiai magyar művészt és kultúraszervezőt Gyimesi György (OĽaNO) vádolta meg „kultúrmaffia” létrehozásával, a pályázati támogatások részrehajló elosztásával.

Kell az egészségügyi reform, de délen és keleten is kell fejleszteni

A párt üdvözli a helyreállítási alap elfogadását, amely az egészségügyi reformot is magában foglalja, de figyelmezteti a kormányt, hogy ezen a területen - a közúti infrastruktúra fejlesztéséhez hasonlóan - ne hanyagolja el Szlovákia déli és keleti régióit.

A Híd képviselői elutasítják, hogy a déli és keleti régiók kórházai a reformot követően kizárólag a hosszú távú utókezelésre és a krónikus betegek ellátására szoruló pácienseket lássák el.

Biztosítsa a kormány a gyermekek védelmét!

A világjárvány kapcsán a Híd Országos Tanácsa arra hívta fel a figyelmet, hogy a vírus új delta variánsa sokkal fertőzőbb és azokra nézve a legveszélyesebb, akik nem vették fel az oltást, így a gyermekek is sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve.

„Mi itt mindannyian be vagyunk oltva, kérek mindenkit, hogy mielőbb vegye fel az oltást” – mondta Sólmyos László, a Híd OT ülése után.

A párt ezért felszólítja Eduard Heger kormányát, hogy biztosítsa a gyermekek védelmét, és egy esetleges lezárás miatt az oktatási minisztert is felszólította, hogy ismertesse a 2021/2022- es tanév távoktatási stratégiáját.

- lpj -