Híd: Szlovákiában már nem beszélhetünk ingyenes oktatásról

2023. május 26. - 21:55 | Belföld

A Híd felhívta a figyelmet arra, hogy a következő iskolaévben az iskolák sokkal alacsonyabb összeget fordíthatnak majd a tankönyvek beszerzésére, mint az előző években. Prékop Mária, a Híd szakpolitikusa már régóta kritizálta a kormány tankönyvpolitikáját.

Híd: Szlovákiában már nem beszélhetünk ingyenes oktatásról
A Híd új vezetése (Fotó: Paraméter)

A Híd szerint az oktatásügyi tárca honlapján megjelent dokumentum alapján Szlovákiában már nem beszélhetünk ingyenes oktatásról.

Megjegyezték: a tárca a következő iskolaévre vonatkozóan a tankönyvek beszerzésére annak az összegnek a töredékét különítette el az alap- és középiskolák számára, amely a járványhelyzet idején rendelkezésére állt

- derült ki a portálunkhoz eljuttatott állásfoglalásból.

Peter Krajňák (Híd) volt oktatásügyi államtitkár, Eperjes alpolgármestere kijelentette: a város alá tartozó iskolák 50 százalékkal alacsonyabb támogatásban részesülnek. "A tavalyi évben 123 000 eurót költhettünk a tankönyvekre, ebben az évben a minisztérium számításai szerint csupán 63 000 eurót fordíthatunk rá" - jegyezte meg.

Horváth Zoltán (Híd), Tallós polgármestere szerint az aktuális számok alapján Szlovákiában már nem beszélhetünk ingyenes oktatásról. "A tavalyi évben 5720 eurót kaptunk az államtól a könyvek beszerzésére, és az iskolavezetés a szülők hozzájárulása nélkül még így sem tudott volna mindent biztosítani. Az idei évben csupán 1641 eurót kaptunk, miközben az árak gyorsan emelkednek" - jegyezte meg.

Marián Tóth (Híd) Tardoskedd (Tvrdošovce) polgármesterének számításai szerint a tavalyi évben a magyar tannyelvű alapiskola 4 400 euróért vásárolhatott tankönyveket, míg 2023-ban csupán 1 800 eurót fordíthatnak erre a célra.

A minisztérium a felháborodott iskolaigazgatóknak támogatást ígér az újjáépítési tervből erre a célra, 3 millió euróval egészítenék ki a tankönyvkeretet. Prékop Mária, az oktatási minisztérium nemzetiségi főosztályának volt igazgatója, a Híd szakpolitikusa elégtelennek tartja a támogatásokat. Szerinte az eljárás tipikusan jellemző Matovič és Heger kormányára, amely rendszeresen korrekciókkal oldotta meg a problémákat az oktatásügyben.

Prékop már régóta kritizálja a kormány tankönyvpolitikáját. Felhívta a figyelmet például a tankönyvpiac úgynevezett liberalizációjának negatív hatásaira, amely bürokráciát és túlárazott könyvkínálatot hozott, melynek árát a szülők fizetik meg. Megjegyezte: a tankönyvliberalizáció diszkriminálja a nemzetiségi iskolákat.

(Politikai hirdetés)