A Híd támogatja Kiskát, kormányátalakítást akar

A Híd részt kíván venni azokon a tanácskozásokon, melyeket Andrej Kiska kezdeményezett vasárnap megtartott beszédével.

A Híd támogatja Kiskát, kormányátalakítást akar
Bugár Béla (Fotó: AP/SITA

Hasonlóképp kormányátalakítást akar, mint azt már a múlt héten bejelentették.

A köztársasági elnök szeretne tárgyalni a politikai pártokkal a Ján Kuciak és menyasszonya meggyilkolása után kialakult helyzetről, miközben a megoldás szerinte egy széleskörű kormányátalakítás vagy pedig az előrehozott választások lehetnek.

"A Híd párt részt vesz a tanácskozásokon, amit az elnök kezdeményezett, a megoldáshoz viszont, amit javasolt, viszont többségi vagy alkotmányos támogatás kell a parlamentben, és ez egyelőre nincs meg" - jegyezték meg.

A párt szerint meg kell nevezni azt a lehetőséget is, mely során ezt a többséget a kormány átalakításával lehetne megszerezni. "Ezt a lehetőséget mi már világosan felvetettük a héten. Emellett elindítottunk egy párton belüli folyamatot is a járási szervezetek szintjén, amely a március 12-i országos tanácson ér véget" - közölték.

A Híd korábban már jelezte, Robert Kaliňáknak (Smer-SD) távoznia kellene a belügyminiszteri posztról, ugyanakkor ezt a helyzetet a Smernek kell megoldania. Miután Kaliňák jelezte, hogy esze ágában sincs lemondani, a Híd összehívta a párt országos tanácsát, melyen arról fognak tárgyalni, maradjanak-e a koalícióban.

A Híd leszögezte, érzéklik a társadalomban uralkodó hatalmas feszültséget, és úgy vélik, erre muszáj reagálni. Hozzátette, a közjogi méltóságok vasárnapi beszédei nem segítettek a helyzet megoldásában, ezért az összes politikai pártot felszólították, hogy már ne fokozzák a feszültséget.

(TASR)