A Híd támogatja a pénteki rendkívüli ülés megnyitását

Bugár Béla, a Híd elnöke szerdán kijelentette, hogy a Híd képviselői támogatni fogják a parlament pénteki rendkívüli ülésének megnyitását.

A Híd támogatja a pénteki rendkívüli ülés megnyitását
-illusztráció- (Fotó: TASR/Jakub Kotian)

Az ülést ismét az ellenzéki képviselők kezdeményezték, miután az előző napokban ezt nem sikerült megnyitniuk. A rendkívüli ülés célja, hogy Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő leváltásáról szavazzanak.

„A Hídnak mindegy, hogyan reagálnak a koalíciós partnerei. Mi biztosan az ülés megnyitására fogunk szavazni”

– mondta Bugár azzal, hogy erről a koalíciós partnereiket is tájékoztatni fogják.

Az újabb rendkívüli ülést az ellenzéki képviselők indítványozták, akik kifogásolták, hogy a bizalmi szavazást Andrej Danko (SNS) házelnök hétfőn (szeptember 9.) a rendes parlamenti ülés végére halasztotta. A parlament elnöke azután tett így, hogy létszámhiány miatt több alkalommal sem sikerült megnyitni a rendkívüli ülést.

A kormány már kijelentette, hogy nem támogatja a miniszterelnök leváltását. Az ellenzék azért akarja leváltani a kormányfőt, mert nem javasolta Monika Jankovská (Smer-SD) igazságügyi államtitkár leváltását azután, hogy felmerült: Jankovská üzeneteket válthatott Marian K. vállalkozóval, aki ellen a Kuciak-gyilkosság megrendelése ügyében folyik eljárás. Jankovská időközben távozott a hivatalából.

Bugár elmondta: úgy gondolja, hogy a parlament Mandátumvizsgáló és Mentelmi Bizottságának nem kell vizsgálnia a képviselők lemondását. Szerinte Monika Jankovská, Viktor Stromček és Peter Kažimír esetében ez rendben zajlott.

Andrej Danko (SNS), a parlament elnöke kilátásba helyezte, hogy felkéri a parlament Mandátumvizsgáló és Mentelmi Bizottságát, hogy ítélje meg, vajon Monika Jankovská, Viktor Stromček és Peter Kažimír képviselőknek az alkotmánnyal és a vonatkozó jogszabályokkal összhangban szűnt-e meg a mandátumuk.

TASR