A Híd valószínűleg támogatni fogja a biztonsági stratégiát

2019. november 13. - 20:50 | Belföld

Valószínű, hogy a Most-Híd parlamenti képviselői támogatni fogják a biztonsági és védelmi stratégiát. Ezt a szerdai kormányülés előtt jelentette ki Sólymos László környezetvédelmi miniszter Martin Fedor független képviselő tervére reagálva.

A Híd valószínűleg támogatni fogja a biztonsági stratégiát
Fotó: Paraméter - archív

Fedor múlt héten bejelentette: él a jogalkotási kezdeményezés jogával, és a parlament elé terjeszti az SZK Biztonsági és Védelmi stratégiáját. „A stratégiai dokumentumot a kormány jóváhagyta, így nem látom okát, miért ne fogadhatná el azt a parlament is” – jegyezte meg Sólymos. Arra a kérdésre, vajon a Most-Híd képviselői meg fogják-e szavazni a biztonsági stratégiát, azt válaszolta, hogy nem beszélt erről a frakció tagjaival, de azt gondolja, hogy a válasz igen.

A környezetvédelmi miniszter nem tud olyan koalíciós egyezségről, amely azt tartalmazná, hogy bár a kormány elfogadta, a parlament elé mégsem terjesztik a stratégiai dokumentumot. „Nem voltam jelen a koalíciós tárgyalásokon. A koalíciós szerződés ugyanakkor már nem érvényes” – emelte ki.

Robert Fico, a Smer-SD elnöke hétfőn kijelentette, hogy a biztonsági stratégia elfogadásának kérdését nem érzi kiemelkedően fontos témának. Nem került elő a Koalíciós Tanács ülésén sem, és szerinte már nem is fog. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a stratégiai dokumentum aktuális formája nem módosítható. Az ország külpolitikai irányultsága szerinte változatlan marad, Szlovákia élettere az EU.

Miroslav Lajčák (Smer-SD-jelölt) külügyminiszter ezzel kapcsolatban felidézte Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő szavait, miszerint a kormány az elfogadott dokumentum alapján jár el. „Kétségkívül jobb lenne, ha a parlament is elfogadná, ezt azonban a valós politikai helyzet most nem teszi lehetővé. Mi azonban érvényesnek tekintjük a stratégiát” – fűzte hozzá Lajčák.

A stratégiai dokumentum ellen korábban a koalíciós SNS párt emelt kifogást. Anton Hrnko (SNS), a parlament védelmi bizottságának elnöke ezzel kapcsolatban jelezte, hogy indítványozták néhány „elfogadhatatlan” szövegrész megváltoztatását. Problémásnak nevezték például, hogy a dokumentum úgy említ bizonyos országokat, mint amelyek potenciális veszélyt jelentenek Szlovákiára nézve.

A kormány 2017 októberében egyhangúlag elfogadta az SZK Védelmi és Biztonsági stratégiáját. A dokumentum értelmében Szlovákia folytatja a pro-európai és pro-atlanti irányultságú biztonsági politikát, melynek alapja a széles körű politikai konszenzus.


(TASR)

Címkék: Solymos László