Hidaskürti önkéntesek vették észre elsőként a tüzet a feketenyéki szemétdombon

2020. augusztus 10. - 10:57 | Régió

12 technikával összesen 39 tűzoltó vett részt a szeméttűz megfékezésében.

Hidaskürti önkéntesek vették észre elsőként a tüzet a feketenyéki szemétdombon
Helyszíni felvétel

Szombaton kigyulladt a szemétdomb a galántai járásbeli Feketényéken. A sűrű füstöt Dunaszerdahely térségéből is látni lehetett - írtuk korábban. A füstöt elsőként a hidaskürti önkéntes tűzoltók vették észre, akik épp egy versenyről tértek vissza Vágáról. Köztük volt a polgármester, Rózsár Tibor is, aki a Joj TV-nek úgy nyilatkozott, már elsőre úgy gondolták, a szemétdomb felől jöhet a sűrű fekete füst.

"Odamentünk a kollégákkal, majd észrevettük, hogy a szemétlerakat teteje ég. Értesítettük az operációs központot, mely aztán hivatásos és további önkéntes tűzoltócsapatokat riasztott a helyszínre" - fejtette ki. Összesen 12 technikával 39 tűzoltót vezényeltek a helyszínre

Mária Zaťková nagyszombati kerületi tűzoltószóvivő elárulta, hogy mintegy 15 méter magasan égett kb. 100x150 méteres terület. Idén nem ez az első tűzeset itt, most azonban a szemétdomb tetejének felülete teljes terjedelmében égett.

Az oltás során egy markolót is bevetettek, amely földdel borította be a füstölő, égő felületeket.

A tűzesetről értesítették a környezetvédelmi felügyeletet is, amely korábban már számos hiányosságot fedezett fel a szemétdombnál. A felügyelet vezérigazgatója, Ján Jenčo szerint egyrészt veszélyes hulladékot is kihordtak ide, másrészt meghaladták a szemétdomb maximális engedélyezett magasságát. Hozzátette, megvizsgálják a mostani és a korábbi tüzek okát is, és intézkedéseket fognak javasolni a szemétdomb fenntartója számára. "Ha szükségesnek látjuk, akkor korlátozzuk, vagy megtiltjuk, hogy szemetet hordjanak ide" - fogalmazott.

(Joj TV)