Hideg volt a tavasz, drágább lesz a karácsonyi ponty

2021. november 22. - 11:57 | Belföld

A karácsonyi hangulat egyik nélkülözhetetlen eleme a karácsonyi ponty feltálalása az ünnepi asztalon. Aki el sem tudja képzelni enélkül az ünnepeket, annak azt tanácsolják: ne hagyja utolsó pillanatra a pikkelyes vásárlását.

Hideg volt a tavasz, drágább lesz a karácsonyi ponty
Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Tomáš Fúka, a halneveléssel és eladással foglalkozó Rybhos Skačany vállalat tulajdonosa szerint idén kénytelenek lesznek a meglévő halmennyiséghez újabbat vásárolni. Mindez a hidegebb tavasz számlájára írható, aminek hatására a halak nem tudtak kellően megnőni. Mennyiségből ugyan nincs hiány, ebben az esetben viszont a méret a döntő. Emellett az olyan ragadozók, mint a kormorán vagy a vidra is jócskán megtizedelte az állományt.

Gondokkal küzdenek további haltenyésztő vállalatok is. A Dona vállalatban jelenleg a lehalászás folyik, a koronavírus-járvány miatt azonban egyelőre kérdéses, hogy mikor kezdhetik el az árusítást – lesz-e teljes lockdown, illetve találnak-e munkaerőt. November végéig döntést kell hozniuk, ellenkező esetben a lehalászott halakat vissza kell engedniük a tavakba.

Ha viszont karácsony előtt sikerül elkezdeni az árusítást, a vevőknek mélyebben a pénztárcájukba kell majd nyúlniuk. Mindez annak köszönhető, hogy a Dona vállalatban például kb. 45%-kal nőttek a szállítmányozást érintő kiadások, emellett a tápanyagok ára is a duplájára nőtt. Egyelőre kérdéses, hogy mennyiért adják majd a halat, de nem számítanak olyan drasztikus áremelkedésre, mint a kiadások terén. Előreláthatólag kb. 20%-os drágulás várható.

A Vrútkyban lévő Rybárstvo Kamenný potok ugyan egész évben árusít halat, de a pontyok 90%-át épp karácsonykor veszik meg az emberek. Ők sem kerülték el az áremelkedést – egy ponty kilója 4,20 euróról 4,50-re nőtt.

Viszont nemcsak az árcédulák, hanem a vásárlási szokások is változtak. Miroslav Šlec, a vállalat tulajdonosa szerint az emberek jelenleg amolyan kisebb pánikban vannak, mert nem tudják, hogy szigorítják-e majd az intézkedéseket, ezért raktározásba kezdenek. Azelőtt december 13-án kezdték el árusítani a pontyokat az egyes vállalatok, jelenleg viszont már novemberben megvásárolják az emberek, hogy aztán karácsonyig a fagyasztóban tárolják.


(hnonline.sk)