Hidegen hagyta a romániai magyarokat a családról szóló népszavazás

2018. október 8. - 11:41 | Külföld

Az urnákhoz járuló választók csaknem 92 százaléka igennel voksolt Romániában a férfi és nő házasságán alapuló család fogalmának alkotmányba iktatásáról rendezett, de az alacsony részvétel miatt érvénytelenül zárult kétnapos népszavazáson - derült ki a központi választási bizottság (BEC) hétfőn közzétett részeredményeiből. A részvétel a többségében magyarlakta megyékben volt a legalacsonyabb. 

Hidegen hagyta a romániai magyarokat a családról szóló népszavazás
Facebook

A BEC hétfő reggel 9 óráig a választókörzetek 98,3 százalékából származó adatok feldolgozása nyomán azt közölte, hogy az alkotmánymódosítást 3 millió 460 ezer választó (91,61 százalék) támogatta, 240 ezer (6,42 százalék) ellenezte, 74 ezren (1,97 százalék) pedig érvénytelen szavazatot adott le. Szombaton és vasárnap 3 778 716 állampolgár, a névjegyszékben szereplők 20,96 százaléka adta le voksát.

A referendum érvényességéhez a választói névjegyzékben szereplők legalább 30 százalékának kellett volna szavaznia. A legalacsonyabb részvételt (8,5 százalékot) Kovászna megyéből jelentették: itt 15 500 választó járult az urnákhoz, közülük 2700-an voksoltak pótlistára, az "igenek" aránya 90,69 százalék volt. Hargita megyében a jogosultak 11,12 százaléka voksolt: a 30 ezer szavazó 91,9 százaléka támogatta az alkotmánymódosítást.

Facebook posztban köszönte meg a támogatást az LMBTQ Erdélyben, az erdélyi magyar leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer emberek közössége. - írja a Transindex.

A részvétel egyetlen megyében, az észak-kelet-romániai (bukovinai) Suceavában haladta meg a 30 százalékot: itt 185 ezer választó járult az urnákhoz, több mint 95 százalékuk igennel voksolt arra, hogy a család "egy férfi és egy nő önkéntes elhatározásával létrehozott házasságon" alapuljon, meggátolandó az azonos neműek házasságkötésének legalizálását. A referendum érvénytelensége nyomán a román alkotmány családról rendelkező szakaszában megmarad a nemsemleges "házaspárok" fogalom.

Kelemen Hunor szerint nem kell felelősöket keresni amiatt, hogy rendkívül alacsony volt a részvétel a férfi és nő házasságán alapuló család fogalmának alkotmányba iktatásáról szóló hét végi romániai népszavazáson.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke úgy vélte: az alacsony részvételnek összetett okai vannak. Egyfelől, az emberek többsége nem érezte, hogy olyan természetű kérdésről van szó, amely az alkotmány sürgős módosítását teszi szükségessé. Másfelől a család és a házasság kérdésének az átpolitizálása és a népszavazást megelőző, mindkét oldalt jellemző manipulatív kampány is taszító hatást gyakorolt a választókra. A politikus szerint a politikusoknak abba kell hagyniuk az egymásra mutogatást, és meg kell érteniük, hogy 2018-ban nem ez a kérdés foglalkoztatja leginkább a romániai társadalmat.

Arra a megjegyzésre, hogy a magyarok által nagy arányban lakott megyékben volt a legalacsonyabb a részvételi arány, Kelemen Hunor úgy vélekedett, hogy a magyar választók hozzáállása nem nagyban tért el a románokétól. Kijelentette: a magyar közösség számára sem szimpatikus a túlságosan erős autoritás, legyen az egyházi vagy politikai jellegű.

A politikus szerint helyes volt az RMDSZ-nek az a döntése, hogy arra biztassa a választókat: menjenek el szavazni és döntsenek a belátásuk szerint. Úgy vélte: azért volt helyes ez a hozzáállás, mert az erdélyi magyar társadalom nem volt egységes a kérdés megítélésében.

MTI/Transindex