Hidegfront jön, az utakon fekete jég veszélyeztet

2021. január 23. - 18:20 | Régió

A hét legvégére hidegfront érkezik térségünkbe, ami a csapadékos idővel "összejátszva" veszélyes állapotokat okozhat az utakon.

Az elmúlt napokhoz képest a következő héten téliesebbre fordul az idő. Térségünkbe hidegfront érkezik, így vasárnap éjszaka újra fagypont alá kerül a hőmérséklet. Ezután éjszakánként fagyos lesz az idő, és a jövő hét első napjain napközben sem lesz melegebb 3-4 foknál.

A pozsonyi közútkezelő vállalat a hidegfront kapcsán arra kéri a sofőröket, hogy vasárnap estétől legyenek jóval óvatosabbak az utakon.

"A lehűlés csúszós utakat eredményezhet, és megjelenhet a fekete jég is"

- áll a közútkezelő közleményében, és a figyelmeztetés a Csallóközre is érvényes, ahol hasonló lesz az idő, mint a fővárosban.

A fekete jég egy nagyon vékony, áttetsző jégréteg az úttesten. Veszélye, hogy első látásra úgy tűnhet, mintha az út csupán nedves volna, de valójában egy összefüggő, nagyon csúszós felület. A jelenséggel általában sötétedés után, vagy hajnalban lehet találkozni olyan helyeken, ahol csapadék miatt nedves az úttest, és mivel a hőmérséklet hirtelen csökken 0 fok alá, a víz ráfagy az útra.

(TASR/parameter)