HÍDOMLÁS: Szlovákiában 23 híd van katasztrofális állapotban, a medvei is a rosszabbak közé tartozik!

Az olaszok nemrég még "tündérmesének" nevezték, hogy a Genovánál beomlott híd katasztrofális állapotban lenne. Az utóbbi öt évben öt hídjuk omlott le, mert nem találtak pénzt a javításra. A mostani a legsúlyosabb tragédia.

HÍDOMLÁS: Szlovákiában 23 híd van katasztrofális állapotban, a medvei is a rosszabbak közé tartozik!
A medvei híd

Szlovákiában nem potyognak a hidak, ám nálunk is érvényes, hogy a helyzet évről évre rosszabb - írja a SME.

A Szlovák Közútkezelő Vállalat hét kategóriába sorolja állapotuk alapján az egyes hidakat. Ezek közül a három leghátsó a "rossz", "nagyon rossz" és a "katasztrofális". Nos, az országban a pici patakokon átívelőktől a legnagyobb hidakig bezárólag 8066-ot tartanak számon, ezek több mint 12%-a tartozik a fent említett három kategória valamelyikébe. Ez pontosan 1000 hidat tesz ki.

Ma 23 hidat sorolnak a legrosszabb kategóriába, 2000-ben ez a szám még csak 18 volt. "Nagyon rossz" állapotban lévő hídból van 302 (2000-ben még csak 162), míg rosszból 675 (460).

A legtöbb ilyen híd egyébként kis patakokon ível át falukon belül, de akad néhány fontosabb is.

Ezek közé tartozik többek között Dunán átívelő medvei híd is, mint az a SME ide vonatkozó térképén is látszik. A régióban még egy pozsonyivánkai híd sorolható ezen kategóriák valamelyikébe:

A Szlovák Műszaki Egyetem Betonkonstrukciók és Hidak Katedrájának munkatársa, Peter Paulík kifejtette, hogy a szervek gyakorta már csak a katasztrofális állapotban lévő hidakkal kezdenek el foglalkozni, mivel a másik két negatív kategóriába tartozókra nincs pénz. Hozzátette, sokkal olcsóbb volna korábban beavatkozni, mint a kritikus hidakat helyreállítani.

(SME)