A Hídon kívüli magyar pártok elutasítják az együttműködést a Smerrel, Bugárék viszont akkor az OĽaNO-t is kizárnák

2019. október 31. - 11:35 | Belföld

A szlovákia magyar pártok nem tudtak megegyezni a Smerrel való együttműködéssel kapcsolatban a csütörtöki ötpárti találkozón. A Ficóékat elutasító pártok, az MKP, az Összefogás és a Magyar Fórum időközben pedig már megegyeztek, hogy az Összefogás mozgalmat átnevezik Magyar Közösségi Összefogásra.

A Hídon kívüli magyar pártok elutasítják az együttműködést a Smerrel, Bugárék viszont akkor az OĽaNO-t is kizárnák
Fotó: Facebook - Most-Híd

Csütörtökön ismét tárgyalóasztalhoz ültek a szlovákiai magyar pártok képviselői, hogy egyeztessenek az esetleges közös listán való indulásról a jövő évi parlamenti választásokon.

A csütörtök reggeli egyeztetést a Magyar Közösség Pártja székházában tartották, a tárgyalást azonban idő előtt berekesztették.

Az egyeztetés ezúttal a Smerrel való együttműködés pontjánál akadt meg, a pártok ugyanis nem tudtak megegyezni azzal kapcsolatban, hogy mindannyian elutasítsák az együttműködést Ficóékkal.

„A tárgyaló felek közül az MKP, a Magyar Fórum és az Összefogás elutasítja a Smerrel való kormányzati együttműködést, míg a Híd és a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség szerint konszenzusos alapon kell dönteni. Az MKP változatlanul a magyar közösségi összefogásban érdekelt”

– olvasható az MKP állásfoglalásában, amelyről a párt sajtótitkára, Králik Róbert tájékoztatott a csütörtöki találkozó után.

A Smerrel való együttműködés elutasítására a Híd a tárgyaláson úgy reagált, hogy ebben az esetben kizárnák az együttműködés lehetőségét az Igor Matovič vezette OĽaNO-val is.

„Amennyiben az OĽaNO-val is kizárnánk az együttműködés lehetőségét, akkor ezáltal gyakorlatilag megakadályoznánk a Smer leváltását. Matovičcsal kapcsolatban ugyancsak lehetnek az embereknek fenntartásaik, de amit a Smer művel 2006 óta, az nem ugyanolyan súlyú történet” - jegyezte meg ennek kapcsán érdeklődésünkre Mózes Szabolcs, az Összefogás elnöke, majd hozzátette, ha megegyeznének abban, hogy sem a Smerrel, sem az OĽaNO-val nem fognak együttműködni, az egyúttal azt is jelentené, hogy a magyar választási párt nem fog senkivel kormányra lépni.

„Ennek pedig a legfontosabb negatív üzenete az lenne, hogy a magyarok nem akarják leváltani a Fico-féle maffiaállamot" - tette hozzá.

„A ma reggeli tárgyalások végén, ultimátumok után, az MKP arra kérte a Híd és az MKDSZ delegációit, hogy hagyják el a termet. Tették ezt azután, hogy elutasítottak bárminemű kompromisszumos javaslatot, amelyet a Híd és az MKDSZ delegációi tettek”

– áll a Híd sajtóközleményében, amelyet Magdeme Klára szóvivő juttatott el portálunknak.

A Híd szerint a tárgyalások egyértelművé tették, hogy az MKP és az Összefogás fontosabbnak tartja a politikai pontszerzést, mint az egységes magyar érdekképviseletet: „Az motiválja őket, hogy meglovagolják a közhangulatot, nem pedig az, hogy garantáljuk az erős és sikeres magyar képviseletet a parlamentben és a kormányban. Nagyon csalódottak vagyunk, hogy a két héttel ezelőtt az MKP által elutasított Régiók Pártja után most az ötpárti egyeztetést is kompromisszum nélkül vetette el az MKP. Bebizonyosodott, hogy egyeseknél tíz év után is sokkal erősebb a gyűlölet, mint a közösségi érdek.”

A sajtóközleményben kiemelik, hogy a párt az elmúlt hetekben is a megegyezésre törekedett: „Számos ultimátum ellenére mindaddig az asztalnál maradtunk, amíg onnan el nem küldtek. Mi továbbra is arra törekszünk, ami a választóink számára fontos: megteremteni a magyar, nemzetiségi és regionális érdekképviseletet a parlamentben és a kormányban” – teszik hozzá.

"A multietnikus Híd olyan szorosan kötődik a Smerhez, hogy nem képes kimondani, hogy a választások után nem fog együtt működni a Smerrel. A Híd végsőkig kitart Robert Fico mellett"

– nyilatkozta a csütörtöki egyeztetés kapcsán Simon Zsolt, a Magyar Fórum elnöke.

Mózes Szabolcs elmondta, a következő tárgyalásra jövő hét elején kerülhet sor, és amennyiben a Híd addig számukra is elfogadható döntés tud hozni, továbbra is helyük van a tárgyalóasztalnál. „Senki nem dobta ki őket, csak azt mondtuk, hogy felesleges órákon át egyeztetni, amíg a kritikus kérdésekben nem tudunk megegyezni” – tette hozzá.

Az Összefogásból Magyar Közösségi Összefogás lesz

Ezek után a Smerrel kapcsolatos kérdésben egy állásponton lévő három formáció, az MKP, az Összefogás és a Magyar Fórum megegyezett abban, hogy az idő szűkösségére való tekintettel javasolja:

a választási pártként induló Összefogás mozgalom nevezze át magát Magyar Közösségi Összefogás – Maďarská komunitná spolupatričnosť névre.

Az Összefogás kezdeményezte a belügyminisztériumban a névváltoztatást. "Mivel a felek a minél szélesebb magyar együttműködésben érdekeltek, ezért, ha a Híd és az MKDSZ átértékeli az álláspontját, újra várjuk őket a tárgyalóasztalhoz" – tette hozzá Králik Róbert, az MKP sajtótitkára.

A Híd képviselői várhatóan a párton belül egyeztetnek a feltételekről és arról, hogy folytassák-e a tárgyalásokat a magyar pártokkal.

Mint ismert, a Híd elnöksége múlt héten kedden jóváhagyta azt, amiben három magyar párt - a Híd, az MKDSZ és az MKP - delegációi korábban megegyeztek, az MKP meg ugyanúgy kedden elutasította azt, hogy a 2020-as parlamenti választásokon közös választási párt listáján induljanak, amelyet az MKDSZ hoz létre, és amelynek neve Régiók Pártja Híd MKP lesz. Menyhárt Józsefék határozata azért is volt váratlan, mert az MKP Országos Tanácsa október közepén még úgy döntött, hogy a két meghatározó párt, az MKP és a Híd közösen létrehoz egy választási pártot az MKDSZ segítségével, megteremtve az alapját a további pártokkal való együttműködésnek. Ennek fordított aztán váratlanul hátat múlt kedden az MKP vezetősége, és jelezte, mind az öt hazai magyar párttal kell egyszerre leülni tárgyalni.


(parameter)