Higanyszennyezettség veszélyezteti az amazonasi folyamidelfineket

2019. október 25. - 12:55 | Tech

Higanyszennyezettség veszélyezteti az amazonasi folyamidelfineket. Az állatokban aggasztó mértékű szennyezettség mutatkozik főként az illegális aranymosás miatt - közölték természetvédők.

Higanyszennyezettség veszélyezteti az amazonasi folyamidelfineket
Fotó: AFP

A kutatók 46 példányban vizsgálták meg a szennyezettség szintjét. A hosszú, palackszerű ormányukról ismert édesvízi állatok Brazília, Bolívia, Kolumbia és Peru főbb medencéiben élnek.

Mindegyik egyedben mérhető volt a higanyszennyezettség, több mint felükben pedig magas értékeket regisztráltak - közölte Marcelo Oliveira, a Természetvédelmi Világalap (WWF) brazíliai ágazatának munkatársa. Kifejtette, hogy az aranymosás hatalmas veszélyt jelent, főként a Kolumbián és Venezuelán át haladó Orinoco folyóban. Az aranymosás során higanyt használnak, hogy az értékes fémeket különválasszák a többi ásványtól.

Az aranymosás azonban nem az egyetlen probléma.

„Higany az Amazonasban természetes módon létezik, de a víz elterjeszti a fakitermelés és erdőtüzek miatt, és így bekerül a delfinek és halak táplálékláncába is”

- emelte ki a szakértő.

A folyami delfinek magas higanyszintje komoly fenyegetést jelent mintegy 20 millió ember számára, akik az Amazonas-vidékén élnek és végül elfogyasztják a szennyezett halakat.

„A higany akár 100 éven át is megmarad a táplálékláncban. Ez nagyon komoly probléma”

- mondta Oliveira.

MTI