A higiénikusok szerint számos koronavírus-fertőzés köthető esküvőkhöz és más családi összejövetelekhez

2020. október 4. - 16:57 | Belföld

Szombaton 818 új esetben igazoltak koronavírus-fertőzést Szlovákiában. Több esetet rögzítettek Pozsonyban, Dolný Kubínban, Bártfán (Bardejov), Homonnán (Humenné), Nyitrán, Privigyén (Prievidza), Szenicén, Túrócszentmártonban, Érsekújvárban, Stará Ľubovňan és Felsővízközön (Svidník). Minderről a Közegészségügyi hivatal tájékoztatott a közösségi hálón.

A higiénikusok szerint számos koronavírus-fertőzés köthető esküvőkhöz és más családi összejövetelekhez
Illusztrációs felvétel (TASR)

Dolný Kubín, Homonna, Privigye, Szenice, Felsővízköz és Túrócszentmárton legtöbb pozitív esete esküvőn, vagy valamilyen családi ünnepségen vett részt, de a visszakövethető előzmények szerint sokan iskolában, munkahelyen vagy orvosi létesítményekben fertőződtek meg.

A bártfai esetek többségét az epidemiológusok szintén esküvőkkel és családi ünnepségekkel hozzák összefüggésbe. A betegség továbbá megjelent több tanárnál és diáknál is, ezért a városi iskolákat tíz napra bezárták.

A Stará Ľubovňan található idősek otthonában, miután felütötte fejét a fertőzés gyanúja, mindenkin elvégezték a koronavírus-tesztet. Három kliens és kilenc alkalmazott tesztje lett pozitív. A fertőzött klienseket elzárva tartják, s felkészült személyzet gondoskodik róluk.

Nyitrán az esetek többsége szintén esküvőn, vagy nagyobb családi összejövetelen vett részt, de vannak sportklubokkal, iskolákkal és munkahelyekkel összeköthető esetek is. Több esetben folyik a járványügyi vizsgálat.

(čas.sk)