Hihetetlen, de igaz: Fico kampányát tolja az orbáni média

2023. február 7. - 17:24 | Belföld

Robert Fico eddig nem kapott teret a magyar közmédiában arra, hogy reklámozhassa magát. De valami megváltozott tavaly óta... Magyarország külügyminisztere decemberben találkozott Ficóval, és a megbeszélésüket követően sajtótájékoztatót tartottak, ahol Szijjártó Péter kijelentette, hogy Fico kiérdemli a magyar emberek és Magyarország tiszteletét.

Szögezzük le mindjárt a legelején: Fico, aki korábban biztonsági kockázatnak minősítette a szlovákiai magyarokat, egyetlen Szlovákiában élő magyar nemzetiségű állampolgár tiszteletét sem érdemli meg. Fico számtalanszor hozzájárult ahhoz, hogy Dél-Szlovákiában feszültség keletkezzen a szlovákok és a magyarok között. Nem feledkeztünk meg Malina Hedvig és a DAC-szurkolók elleni fellépéséről, ahogy a magyar államfő szlovákiai kiutasításáról, és a kettős állampolgárságot büntető törvényükről sem.

Egészen egyszerűen Fico nem érdemli meg a tiszteletünket és az elismerésünket. Óvjon minket az ég attól, hogy visszatérjen! Egyikünk sem akarhatja, hogy az országunkban újra jellemzőek legyen a maffiaszerű ügyek. Egyikünk sem akarja, hogy Dél-Szlovákiában újból kiéleződjön a feszültség a szomszédok között.

Annak ellenére, hogy a szlovákiai magyarok nem akarják Fico visszatérését, a magyar kormányt ez nyilván nem érdekli.

A magyar külpolitikának szövetségesre van szüksége, és ezt a szövetségest Ficóban látja. Így hát igyekszik neki a lehető legtöbbet segíteni. Legutoljára a magyar köztévében kapott teret Fico arra, hogy kedvező fényben tüntesse fel magát.

Képernyőfelvétel
Forrás: YouTube (M1 - Híradó, a magyar közmédia 24 órás aktuális csatornája)

Ebben a beszélgetésnek álcázott pr-interjúban Ficót a magyar kormány legnagyobb ideológiai szövetségeseként tüntetik fel. Úgy tűnik, hogy a magyar kormány érdeke teljesen eltér a szlovákiai magyarok érdekétől.

A szlovákiai magyaroknak békére és stabilitásra van szükségük, és arra, hogy biztosítsák a jogaikat.

Semmi esetre sem szabad olyan helyzetbe kerülnünk, hogy a szülőföldünkön ismét biztonsági kockázatnak tekintsenek bennünket. Ráadásul Fico egyszer sem próbálta mérsékelni a kormányai által elfogadott magyarellenes intézkedéseket. Ahol csak tehette, ártott a magyaroknak.

A szlovákiai magyar közösség tagjainak olyan döntést kell hozniuk, hogy ott érezzük magunkat jól, ahol otthon érezzük magunkat. Mert az életünket a szlovák parlament és a szlovák kormány befolyásolja, nem pedig a budapesti kabinet.

Ez az a helyzet, amit a szemünk előtt kell tartanunk.

(PR-cikk)