Hihetetlen: Már a belügyminisztérium inspekciós hivatalának igazgatóját is letartóztatták 

2021. szeptember 13. - 17:00 | Belföld

A belügyminisztérium belső ellenőrzési hivatala (ÚIS) délután letartóztatta Peter Scholtzot, akit az intézmény ideiglenes vezetője.

Hihetetlen: Már a belügyminisztérium inspekciós hivatalának igazgatóját is letartóztatták 
Illusztrációs felvétel (TASR)

Az utasítást a letartóztatásra Juraj Chyla ügyész adta ki, aki a még két napig hivatalban levő országos rendőrfőkapitányt is lekapcsolta. Scholtzot a saját irodájában tartóztatták le. Ő júniusban függesztette fel a tevékenységét annak a Diana Santusovának, aki a belügyi inspekción belül azt a csoportot irányította, amelyik az állítólag hamis tanúzásra bujtogató NAKA-s nyomozókat vizsgálta.

Scholtz elődjére, Adrián Szabóra meg éppen a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség csapott le, mert visszaélt a jogköreivel és kenőpénzt fogadott el.

Ahogyan arról hétfőn délelőtt beszámoltunk, az ÚIS őrizetbe vette a Tisztítótűz fedőnevű nyomozás több NAKA-s vizsgálótisztjét. A Tisztítótűz az az akció, mely során tavaly november elején letartóztatták Tibor Gašpar országos rendőrkapitányt, Peter Hraškót, a NAKA korábbi igazgatóját és Róbert Krajmert, a NAKA korrupcióellenes főosztályának vezetőjét is.

Roman Mikulec belügyminiszter a NAKA tisztjeinek letartóztatásával kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy "tényleg aggódik amiatt, ami történik". Szerinte ez a folytatása annak a törekvésnek, hogy "megfélemlítsék a nyomozókat, és az én meggyőződésem egyre csak erősödik a háttérben folyó piszkos játékról. Nem lep meg, hogy az esetet az a kerületi ügyészség felügyeli, amelyik célirányosan meggyanúsította az országos rendőrfőkapitányt" - utalt a miniszter az országos főzsaru ügyére.

Ennek háttare az, hogy a belügyi inspekció csapatát, amely most az őrizetbe vételeket végrehajtotta, korábban Diana Santusová vezette, őt azonban áthelyezték a csoporttól, miután a sobrancei határrendészet különleges egységét rendelte Pozsonyba, hogy az őrizetbe vegye pozsonyi Takáč-banda korábbi tagjait. Az akcióba belenyúlt Peter Kovařík országos rendőrkapitány is, akit emiatt hatásköri visszaéléssel gyanúsítottak meg, és végül szeptember 15-i hatállyal lemondott.

(DenníkN/para)