A hírhedt MS-13 bűnbanda 96 tagját tartóztatták le New York államban

2019. december 21. - 07:44 | Külföld

Összehangolt rendőrségi akció keretében New York államban letartóztatták a hírhedt MS-13 nevű bűnbanda 96 tagját.

A hírhedt MS-13 bűnbanda 96 tagját tartóztatták le New York államban
Fotó: Fox News

A letartóztatottak ellen vádat is emeltek 77 rendbeli bűncselekmény, köztük törvénytelen fegyvertartás, gyilkossági összeesküvés, emberrablás, kábítószer-kereskedelem, zsarolás, illetve pénzmosás miatt.

Az MS-13 nemzetközi bűnbanda, amelyet az amerikai igazságügyi minisztérium adatai szerint az 1980-as években alakítottak meg a Los Angelesben élő salvadori migránsok és leszármazottaik.

A bűnszervezet Közép-Amerikában, Kanadában és az Egyesült Államokban aktív, és különös kegyetlenségéről vált hírhedtté.

Neve: Mara Salvatrucha. A "Mara" San Salvador egyik utcájának a neve, "salvatrucha" néven pedig azokat a gerillákat illették, akik a salvadori polgárháborúban (1979-1992) a szélsőbaloldali Farabundo Martí Nemzeti Felszabadítási Frontban folytattak fegyveres harcot.

A Mara Salvatrucha bűnbanda ugyan az Egyesült Államokban sok helyütt van jelen, de elsősorban Kaliforniában, New Yorkban és Virginiában aktív.

Timothy Sini ügyész elmondta azt is: 23 hónapig tartó nyomozás után nemcsak New Yorkban, hanem Kaliforniában és Salvadorban is letartóztattak bandatagokat. Összesen több mint 200 bűnöző kezén kattant a bilincs.

A letartóztatások során a rendőrök több kilogramm kokaint, fentanilt, kézifegyvereket, machetéket, és több mint 200 ezer dollárnyi készpénzt foglaltak le.

MTI

Címkék: M-13, letartóztatás