A hírzárlat mellett nagy erőkkel folytatják a nyomozást Kuciak meggyilkolásának ügyében

Nagy erőkkel folytatják a Ján Kuciak oknyomozó újságíró meggyilkolásával kapcsolatos nyomozást, és amint lehet, tájékoztatják a sajtót azokról az információkról, amelyek nem fogják hátráltatni a hatóságok munkáját. 

A hírzárlat mellett nagy erőkkel folytatják a nyomozást Kuciak meggyilkolásának ügyében
Fotó: Paraméter

Ezt kedden közölte a TASR-rel Jana Tökölyová, a Speciális Ügyészi Hivatal szóvivője. „Az az elsődleges, hogy megtaláljuk és biztosítsuk azokat a bizonyítékokat, amelyek az ügy megoldását segítik, illetve hogy az elkövetőt megbüntessük. A nyomozás jelenlegi állása nem engedi a nyomozást végző szervek számára, hogy bemutassák az ismert tényeket, mint amilyen a halál időpontja vagy az áldozatokra leadott lövések száma. Semmilyen részletet nem árulunk el, hogy elkerüljük az eset felderítésének esetleges megnehezítését vagy ellehetetlenítését” – közölte a szóvivő.

Hozzátette, a nyomozás állásától függően, amint lehet, tájékoztatják a sajtót azokról az információkról, amelyek nem fogják hátráltatni a későbbi nyomozást. Jaromír Čižnár főügyész hétfőn bejelentette, hogy az olasz igazságügyi szervekkel való intenzív egyeztetés után javaslatot küldött nekik egy az újságíró-gyilkosságot vizsgáló közös nyomozócsoport kialakítására. A javaslatot múlt pénteken küldték el az Eurojuston keresztül. Erről hétfőn tájékoztatta a TASR-t Andrea Predajňová, a Főügyészség szóvivője.

A közös nyomozócsoport kialakítását Čižnár a leköszönő igazságügyi miniszterrel, a hidas Lucia Žitňanskával is megbeszélte. A közös nyomozócsoport kialakítása és az erről szóló egyezmény aláírása időigényes folyamat, amely több hetet vagy hónapot is igénybe vehet.

tasr