Hírzárlat van, de valamiben megegyeztek a Hídon kívüli hazai magyar politikai erők

2019. szeptember 26. - 13:01 | Belföld

"A technikai feltételek a parlamenti választásokon való közös induláshoz még nem tisztázódtak, több lehetőség is van" - nyilatkozta az MKP elnöke annak kapcsán, hogy csütörtökön délig egy tárgyalóasztalnál tanácskozott a Menyhárt József vezette párt, a Simon Zsolt irányította Magyar Fórum és a belügyminisztériumban bejegyzésre váró Összefogás mozgalom képviselői.

Hírzárlat van, de valamiben megegyeztek a Hídon kívüli hazai magyar politikai erők
Fotó: Paraméter

Közös programalkotásban vagyunk érdekeltek és megegyeztünk abban, hogy mindazon erők, akik a közös érdekképviseletet kívánják megteremteni, nem támadják egymást, nem tesznek nyilatkozatot, ami ennek az együttműködésnek a kárára lenne - fejtette ki röviden Menyhárt.

A tárgyalások csütörtöki házigazdája két percben összefoglalta a tudnivalókat és azzal zárta le a sajtó képviselőinek röpke tájékoztatását, hogy az egyeztetés résztvevői egyelőre mást nem nyilatkoznak. Ehhez tartották is magukat a politikusaink, csupán annyi szűrődött ki az eszmecserét lebonyolító felek részéről, hogy ez egyfajta bemelegítő kör volt és a jövő héten a Magyar Fórum szervezésében folytatják a további egyeztetést. Állítólag létezik szándék az egységes képviselet megteremtésére, ebben érdekeltek a felek, de a részleteket kifejteni senki nem volt hajlandó.

Őry Péter, az MKP Országos Tanácsának elnöke megjegyezte, "a remény az adott, hiszünk abban, hogy meg tud újulni az itteni magyar képviselet" és a februári parlamenti választásokon közös indulással lehet garanciákat vállalni a helyi közösségünk képviseletének bebiztosítására.

Később Králik Róbert, az MKP sajtótitkára jelezte a TASR hírügynökségnek, hogy a pártok néhány civil szerveződés képviselőjével együtt úgy döntöttek, közösen állítják össze a választási listát. Králik elmondása szerint az MKP olyan javaslattal állt elő, miszerint a listán 75 hely Menyhárt József pártját illetné meg, 75 pedig az együttműködő partnereket.

(sp)