Hiteltelennek tartják a mérgező anyagok jelenlétét bizonygató ollétejedi méréseket

2018. április 12. - 17:00 | Régió

Nagyjából ennyiben foglalható össze a járási hivatal elöljárója által összehívott munkaértekezlet végkimenetele. Újabb méréseket terveznek.

Hiteltelennek tartják a mérgező anyagok jelenlétét bizonygató ollétejedi méréseket
Illusztráció

Morvay György, a hivatal elöljárója hívta össze az értekezletet, melyen részt vett Hájos Zoltán polgármester, továbbá a tűzoltóság, a rendőrség, a közegészségügyi hivatal képviselője, illetve a járási hivatal válságkezelési és környezetvédelmi főosztályának vezetője is.

Meghívtak a gyűlésre egy olyan személyt is, aki az ollétejedi lakosokat képviselte volna, ő azonban ezt nem tudta vállalni, ellenben megjelent az Ollé család, akik tavaly nyár óta intenzíven harcolnak azért, hogy az áldatlan helyzet javuljon Dunaszerdahely településrészén. Akadt némi nézeteltérés, de végül Ollé Mónika részt vehetett a gyűlésen. Eredetileg úgy volt, a sajtó képviselői is bemehetnek, reggel azonban már másképp döntöttek.

A gyűlés után Morvay György elmondta, hivatalos jegyzőkönyv születik róla az elkövetkező, melyben részletezik a megbeszélés végkimenetelét és a tervezett további lépéseket, egyebet azonban nem árult el.

Hájos Zoltán polgármester érdeklődésünkre közölte, hogy korrekt tárgyalás volt.

„Mindenki a megoldást kereste, miután szembesültünk azzal, hogy ott nemcsak bűz van, hanem mérgező anyagokat is találtak a levegőben, viszont ez a mérés nem elég ahhoz, hogy államigazgatási eljárást lehessen indítani. Olyan bizonyítékokra van szükség, hogy egy államigazgatási eljárás folyamatát és eredményét senki se tudja megkérdőjelezni”

– utalt a múlt héten nyilvánosságra került mérési eredményekre, melyhez a mintavételt a járási hivatal válságkezelési főosztályának vezetője végezte egy lakossági bejelentést követően, a minta vizsgálatát pedig a belügyminisztérium alá tartozó nyitrai laboratórium. Ennek részleteiről ITT írtunk.

Az ollétejedi gumifeldolgozó, amelyet a helyi lakosok a településrészen rendszeresen tapasztalt bűz forrásának tartanak, március végén kapta meg a használatbavételi engedélyt a meglévő három mellé két újabb reaktorra.

Kapcsolódó cikkek:

Ősszel többször is büntetést szabtak ki az ollétejedi gumifeldolgozóra

Mielőtt nyilvánosságra került a mérési protokoll, két új reaktorra kapott engedélyt az ollétejedi gumifeldolgozó

Rákérdeztünk a polgármesternél, hogy ha ismert volt ez a mérési protokoll, akkor még ha megbízhatatlannak is tartották, miért nem rendeltek el újabb szakhatósági méréseket, mielőtt kiadták az újabb engedélyt.

„Tőlem kérdezi? Mi mértük? Nem jutott el hozzánk ez az információ. Azután kaptuk meg ezt az információt, hogy a képviselő úr (Sebők Pál városi képviselő hozta nyilvánosságra a mérési protokollt – a szerk. megj.) két héttel ezelőtt beterjesztette képviselői indítványként. Előtte nem volt róla tudomásunk” – fogalmazott.

Hozzátette, rövid időn belül több mérést is végeznek majd több helyen, részleteket nem árult el. „Hogy kézzelfogható bizonyíték legyen, és ne csak arról, hogy mi található ott, hanem a koncentrációja is az anyagoknak” – húzta alá.

A nyitrai laboratóriumot vezető Miloš Kosír érdeklődésünkre megerősítette, hogy mind a járási hivatallal, mind a városi hivatallal abban maradtak, hogy folytatják a méréseket.

(parameter)