Hitler zsidó lett volna? Az orosz külügyminiszter idiotizmusa mutatja meg, mennyire hazug az oroszok háborúja (VIDEÓ)

2022. május 2. - 14:39 | Külföld

Az orosz külügyminiszter kissé elgaloppírozta magát, és úgy néz ki, ha Ukrajnáról van szó, képtelen normálisan nyilatkozni. Jeruzsálemben be is kérették a külügyminisztériumba Oroszország nagykövetét Szergej Lavrov Adolf Hitler részleges zsidóságát hangoztató szavai miatt.

Hitler zsidó lett volna? Az orosz külügyminiszter idiotizmusa mutatja meg, mennyire hazug az oroszok háborúja (VIDEÓ)

A Jediót Ahronót című újság hírportálja hétfőn arról számolt be, hogy Jaír Lapid izraeli külügyminiszter megbocsáthatatlan, botrányos kijelentésnek minősítette Lavrov állításait, miszerint "Hitlerben volt zsidó vér", és "a legnagyobb antiszemiták zsidók". Az orosz külügyminiszterről ugyanis kiderült, az olasz Mediaset televízióban azt hangoztatta, hogy szerinte Volodimir Zelenszkij ukrán elnökben Adolf Hitler náci vezérhez hasonlóan "zsidó vér folyik", ezért nincs is ellentmondás az ország nácivá tétele, és az ukrán politikus származása között.

A Lettországban működő orosz nyelvű Meduza hírportál szerint Lavrov pontosan ezeket a szavakat használta: "Lehet, hogy tévedek, de Hitlerben is zsidó vér folyt. Ez abszolút semmit sem jelent. A bölcs zsidó nép is azt mondja, hogy a leglelkesebb antiszemiták általában zsidók."

Ez viszont kiverte a biztosítékot Izraelben. Lapid úgy véli, ezek a szavak "megbocsáthatatlanok", és a botrányos kijelentés, szörnyű történelmi tévedés miatt "bocsánatkérést várunk". "A zsidók nem öngyilkosok lettek a holokausztban. A nagyapámat nem a zsidók ölték meg, hanem a nácik. Azt mondani, hogy Hitler zsidó származású, olyan, mintha azt mondanánk, hogy a zsidók magukat gyilkolták a holokausztban. A holokauszt ügyeiben nem vagyunk elnézők" - közölte az izraeli külügyminiszter.

Lapid Twitter a Twitteren bejelentette, hogy az orosz nagykövetet "nehéz beszélgetésre" hívták a külügyminisztérium közel-keleti részlegének vezetőjéhez, de tartózkodott attól, hogy megrovásként definiálja ezt, és megjegyezte, hogy ő maga nem lesz jelen a találkozón.

"Először is javítsák ki tévedésüket, és nyissanak ki egy történelemkönyvet. Nem csak külügyminiszterként, hanem a budapesti gettóban raboskodó édesapám fiaként is zavar. Nem a zsidók, hanem a nácik küldték oda. A nácik üldözték a zsidókat és megöltek hatmillió zsidót. Az ukránok nem nácik, csak a nácik voltak nácik, csak ők foglalkoztak a zsidó nép szisztematikus kiirtásával" - jelentette ki Lapid, akinek édesapja, Tomi Lapid túlélte a holokausztot, majd Izraelben miniszterelnök-helyettes és igazságügyi miniszter is volt.

"Izrael az első pillanattól kezdve azt mondta, hogy elítéli az inváziót. Izrael megszavazta Oroszország elítélését az ENSZ-ben, felfüggesztését az Emberi Jogi Tanácsban, és az egyetlen ország volt, amelynek Ukrajnán belül tábori kórházat működtetett"- emlékeztetett az izraeli külügyminiszter. Azon országok közé tartozunk, melyek szerint Oroszországnak nem lett volna szabad megtámadnia Ukrajnát"- tette hozzá Lapid.

Amióta az oroszok bevonultak Ukrajnába, Lavrov már nyilatkozott érdekes dolgokat. Például pár héttel az agressziójuk megindítását követően a miniszter arról okoskodott, hogy ők tulajdonképpen nem is támadták meg a szomszéd országot.

(mti/meduza/para)