Hitlerjugend menő?

2015. augusztus 22. - 17:03 | Külföld

Nagy sikerrel szerepelt a Hitlerjugend Jamnitz a třebíči történelmi vetélkedőn, adta hírül a csehországi Jemnice település hírlevele és a résztvevő diákok iskolájának weblapja. A korabeli ruhákba öltözött diákok tette azért minimum zavart reakciókat váltott ki a hír megjelenése után.

Hitlerjugend menő?

"A Hitlerjugend Jamnitz csoportot választották meg a vetélkedő legszimpatikusabb csapatának, a csapatok összversenyében 157 ponttal harmadik helyezést ért el" - dicsekedett el még péntek reggel Jemnice település általános iskolájának weblapja hat helyi diák eredményéről, amelyet egy második világháborús időket felidéző interaktív történelmi vetélkedőn értek el.

„Horogkeresztes jelmez? Mi itt a probléma?”

- így kérdezett vissza Zdeněk Hirt az iskola igazgatója, amikor érdeklődtek nála újságírók, szerinte megfelelő volt-e az iskola küldöttségének elnevezése és jelmeze. Úgy tűnik, az iskola vezetése nem látott semmi rosszat ezekben, Hirt igazgató így magyarázta meg valójában mi történt:

„A második világháborús tematikájú történelmi vetélkedőn a résztvevők számára az egyik feladat az volt, hogy öltözzenek a korszakra utaló jelmezekbe. Kérem, nem lehet mindenki amerikai katona vagy partizán!” - csodálkozott rá az újságírók kérdésére az iskolaigazgató.

Ráadásul, derült ki az igazgató szavaiból, a horogkeresztes karszalagot szigorúan a verseny megkezdése előtt vették fel, sem előtte, sem utána feleslegesen nem villogtak vele a diákok. „Ez egy színpadi fellépés volt, a kosztümök szigorúan arra az időre szóltak. A diákjaink remekül versenyeztek, feleslegesen senkit nem provokáltak és nem viselkedtek helytelenül”, magyarázta az igazgató.

Letörölt cikk és képgaléria

Hogy valami mégsem stimmelt a diákok fellépése körül azt jelzi, hogy nem sokkal a versenyt bemutató cikk megjelenése után a beszámoló lekerült az iskola weblapjáról, a fotókat kitörölték a képgalériából. Ugyanakkor a csoport elnevezésével nem volt gondjuk a třebíči szervezőknek sem.

Egy pillanatra elgondolkodott

Michal Zábrš, a třebíči múzeum munkatársa a jemnicei csoport nevezésének beérkezése pillanatában, hogy konzultáljon a csoport vezetőjével a névváltoztatásról, de végül végül úgy döntöttek, hogy nem nyúlnak hozzájuk.

„Már csak azért sem akartunk beavatkozni, mivel a nevezést a csoport tanára adta be, ezért úgy gondoltuk, ő biztosan megbeszélt mindent diákjaival. A verseny során is remekül viselkedtek, éppen ezért nem akartuk őket korlátozni, vagy a jelmezükbe belenyúlni. Lehetett látni végig a verseny során, tudják, miről van szó” – tette hozzá a szervező.

„Biztosan elbeszélgetek az igazgatóval”

Ezt már Miroslav Nevěčný polgármester mondta, aki kíváncsi az iskola álláspontjára, de ő nem szeretne beavatkozni a történetbe. Jemnice első embere érti ugyan, hogy valakit érzékenyen érinthet a látvány, másrészt reméli, hogy a tanárok elmagyarázták a diákoknak a korszak negatív oldalát is, amikor a Hitlerjugend működött. „Amennyiben a gyerekeket tájékoztatták a korszak borzalmairól is, abban az esetben nem látok semmi rosszat a történetben”, tette hozzá a polgármester.

Tiltakozni fognak az eset miatt.

De addig is szeretnék minden érintett felet meghallgatni, aztán kiértékelik a történteket, jelezte Ondřej Andrys tanfelügyelő-helyettes, hogy nem mindenki ért egyet az iskola és a település álláspontjával. „Előre nehéz ítélkezni, de természetesen ezt egy nagyon komoly dolognak tartjuk és kellő szigorral fogjuk megvizsgálni az esetet”, tett hozzá.

-para-

Címkék: fasizmus