Hivatalos: az oktatásügyi minisztérium eltörli az egyik iskolai szünetet, a szakszervezet ellenzi

2022. május 23. - 13:41 | Belföld

Eltörlik az alap- és középiskolákban egy napig tartó félévi szünetet – derül ki az oktatásügyi minisztérium rendeletmódosításából, amely május 30-án lép életbe.

Hivatalos: az oktatásügyi minisztérium eltörli az egyik iskolai szünetet, a szakszervezet ellenzi
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A rövidített tárcaközi egyeztetés során két észrevétel hangzott el, közülük egy alapvető. Az iskolai szakszervezet a javaslat visszavonását kérte, ugyanis szerinte a félévi szünet az iskolai szünetek részét képezi, és semmilyen okát nem látja az eltörlésének.

A szakszervezet szerint a félévi szünet célja pszichológiai jellegű volt, amely jelezte az első félév lezárását és a második kezdését az új értékelésekkel. „A félévi szünet nélkül a diákok lezárnák az osztályzataikat, és egyből folytatnák a második félévet anélkül, hogy tudatosítanák az előző félév eredményeinek értékelését és az egyes területek esetleges fejlesztési igényét” – érvelt a szakszervezet, amit az oktatásügyi minisztérium nem fogadott el.

A tárca a beterjesztett javaslatban közölte: azért törlik el a félévi szünetet, mert az feleslegessé vált abból a szempontból, hogy annak időtartama semmilyen pozitív hatással nincs a diákokra. A minisztérium szerint a szünet nem elég a regenerálódásukra, és inkább problémásnak mutatkozik, legyen szó az iskolák alkalmazottairól, vagy a diákok törvényes képviselőiről.

Az oktatási törvény szerint a minisztérium minden évben május 31-ig teszi közzé a következő három tanévre érvényes szünidők beosztását.


TASR/para