Hivatalos: romlik a járványügyi helyzet Szlovákiában, az országot elérte koronavírus-járvány második hulláma 

2020. augusztus 11. - 20:06 | Belföld

Bár ellenőrzés alatt tartják, de romlik a járványügyi helyzet Szlovákiában – jelentette ki Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügyi miniszter a kormány járványügyi bizottságának keddi ülése után. A miniszter közölte, Szlovákiát elérte az új típusú koronavírus-járvány második hulláma. Krajčí jelezte, összeül a szakértői bizottság, hogy megvizsgálják a környező országokban fennálló helyzetet.

Hivatalos: romlik a járványügyi helyzet Szlovákiában, az országot elérte koronavírus-járvány második hulláma 
Fotó: tasr

Új járványügyi tervet hagyott jóvá kedden a kormány járványügyi bizottsága az egészségügyi minisztérium épületében tartott ülésen – közölte a sajtótájékoztatón a tárca vezetője.

A minisztérium nem javasolja a külföldi utazást sem. Ennek oka, hogy romlik a járványügyi helyzet – közölte Krajčí.

Döntöttek arról is, hogy kötelezővé tennék, hogy a szülő becsületbeli nyilatkozatot adjon arról, hogy a gyerek az iskolába lépést megelőző 14 napban nem járt külföldön vagy nemzetközi táborban. Erre az intézkedésre Marek Krajčí a szerdai kormányülésen tesz javaslatot. Ezt a tárcavezető jelentette be a kormány járványügyi bizottságának ülése után.

Ján Mikas tiszti főorvos elmondta, hogy Szlovákiába jellemzően külföldről hurcolták be a betegséget, főleg Ukrajnából, Szerbiából és a Cseh Köztársaságból. Azt javasolja a nagyvállalatoknak, hogy "porolják le a vészhelyzeti terveket", és dolgozzanak ki szabályokat az alkalmazottak számára. "Előfordulhat, hogy néhány nagyvállalatnál is szembesülni kell a járvánnyal, és részlegesen be kell zárniuk az üzemeket" - tette hozzá Mikas.

TASR