Hivatalosan is befejezte játékos karrierjét a legendás szlovák óriás, Zdeno Chára

2022. szeptember 20. - 16:58 | Sport

Zdeno Chára az Instagram-oldalán jelentette be, hogy játékos karrierje a végéhez ért.

Hivatalosan is befejezte játékos karrierjét a legendás szlovák óriás, Zdeno Chára
Zdeno Chára (archív felvétel - TASR)

"25 professzionális hokiszezon, 1680 alapszakaszbeli és 200 rájátszásbeli, valamint több száz nemzetközi mérkőzés után büszkén jelentem be, úgy döntötem, befejezem az NHL-ben. Örömmel térek vissza ma a TD Gardenbe, és írok alá egy egynapos szerződést a Boston Bruinsszal, hogy hivatalosan annál a klubnál fejezzem be a karrierem, amely számomra és a családom számára is oly sokat jelentett. Rengeteg ember van, akik segítettek elérni a sikereimet, titeket is beleértve, és örülök annak, hogy ma mindegyikőtöknek köszönetet mondhatok" - írta státuszában.

Zdeno Chára rendkívüli eredményeket tudhat magáénak az elmúlt 24 szezon alatt az észak-amerikai profi jégkorongligában.

Karrierjének fontosabb állomásai:

  • 1996-ban az 56. helyről draftolta a New York Islanders
  • A 2001/02-es szezon előtt szerződött az Ottawa Senatorshoz, majd 2006-ban a karrierje csúcsát jelentő Boston Bruinshez.
  • 2009-ben már a bostoniakkal nyerte el a Norris-trófeát, amit az NHL legjobb védőjének ítélnek oda, karrierje során hat alkalommal került a három legjobb közé. Elnyerte emellett a legjobb csapatkapitánynak járó Mark Messier-díjat is.
  • A Boston Bruins csapatának 14 idényen keresztül volt a csapatkapitánya, egészen a távozásáig, 2020-ig.
  • A 2020/21-es szezont a Washington Capitalsnál, majd a 2021/22-eset ismét első NHL-beli klubjánál, a New York Islandersnél töltötte. Utolsó idényében 72 mérkőzésen lépett pályára, 2 gólt és 12 gólpasszt tudhat magáénak, csapatával nem jutott be a play-offba. Szerződése a nyáron járt le, és ugyan hivatalosan nem jelentette be karrierje végét, az utolsó meccs után ünnepélyesen búcsút vettek tőle a szurkolók.
  • Idén februárban ő lett az NHL történetének legtöbb mérkőzésen (1680) pályára lépett védője. Egyébként is mindössze hat európai játékos játszott nála több mérkőzést az NHL-ben, a legtöbbet (1733) a cseh Jaromír Jágr.
  • Karrierje során az NHL alapszakaszában 209 gólt szerzett, emellett 471 asszisztja is volt. A play-offban 200 mérkőzést játszott (18 gó, 52 assziszt).
  • Három alkalommal került be az első, négy alkalommal pedig a második számú All Star-csapatba.
  • 2011-ben ő lett a második európai és egyáltalán az első szlovák játékos, aki kapitányként vezette el a csapatát a Stanley-kupa győzelemig.
  • A szlovák válogatottal szerepelt a 2006-os, 2010-es és 2014-es téli olimpián, valamint hét világbajnokságon és két világkupán. Két világbajnoki ezüstérme van, 2000-ből és 2012-ből.

(Markíza)