Hivatalosan is megalakult egy új politikai párt

2018. január 26. - 12:57 | Belföld

A belügyminisztérium bejegyezte a SPOLU - občianska demokracia (Együtt – polgári demokrácia) nevű új politikai pártot.

A párt elnöke Miroslav Beblavý független parlamenti képviselő, aki korábban a Radoslav Procházka vezette Sieť párt képviselője volt.

A SPOLU jobbközép, páneurópai pártnak nevezi magát, amelynek céljai közt szerepel a modern gazdaság, a mindenki számára elérhető egészségügy és a jól működő iskolarendszer.

A párt alapítói január elején több mint 18 ezer aláírást adtak le – a pártalapításhoz hivatalosan 10 ezer szükséges.

„A SPOLU-nak jelenleg 61 regionális képviselője van a járásokban, több mint 2700 szimpatizánsa a Komunita SPOLU Facebook-csoportban és több mint 2400 ember töltötte ki az együttműködésről szóló kérdőívet. Már korábban 284 ember kérvényezte a tagságot” – tájékoztat a párt.

A párt alapítói független képviselők: Miroslav Beblavýn kívül Jozef Mihál, Katarína Macháčková, Zuzana Zimenová, Simona Petrík, Viera Dubačová és Oto Žarnay.

„Az a célunk, hogy a Szlovákiában élő embereknek ezentúl ne a kisebbik rosszat kelljen választaniuk”

– hangsúlyozta korábban Beblavý.

A párt elnöke kizárta az együttműködés lehetőségét a Kotleba-féle ĽSNS-vel és a Smerrel, a többi parlamenti párttal el tudja képzelni a közös munkát, még akkor is, ha az SNS-t és Andrej Dankót korábban problémásnak nevezte, valamint a Boris Kollár vezette Sme rodinával kapcsolatban is szkeptikus.

Beblavý új pártja már idén programtéziseket tervez felállítani, valamint 50 törvénymódosítási javaslatot, amelyet a parlament elé visznek majd.

„A csapatunk az emberek valódi problémáival foglalkozik majd, mint a fizetések, az oktatás színvonala vagy az elérhetetlen egészségügyi ellátás” – jegyezte meg a párt elnöke.


TASR/para