Hivatalosan is megerősítették Zuzana Čaputová győzelmét

2019. március 31. - 12:25 | Belföld

Az államfőválasztás hivatalos győztese Zuzana Čaputová, a szavazatok 58,4 százalékával. Maroš Šefčovič a szavazatok 41,59 százalékát birtokolta.

Hivatalosan is megerősítették Zuzana Čaputová győzelmét
Fotó: TASR

Az Állami Választási és a Politikai Pártok Finanszírozását Ellenőrző Bizottság a vasárnapi sajtótájékoztatóján hivatalosan is megerősítette az eredményeket.

„A választások eredményei és a szavazatok összeszámlálása alapján a bizottság kijelenti, hogy Szlovákia új köztársasági elnöke Zuzana Čaputová" – jelentette ki Eduard Bárány, a bizottság elnöke, aki egyúttal gratulált a győztesnek. Bárány megköszönte a jelölteknek a részvételt és a választások szervezőinek az elvégzett munkájukat.

Čaputovára 1 056 582-en szavaztak, Šefčovičra 752 403-an. A választási részvétel 41,79 százalékos volt, ami 1 847 417 szavazót jelent. Az első fordulóhoz képest a részvétel alacsonyabb volt, akkor a szavazásra jogosultak 48,74 százaléka, azaz 2 158 859 ember járult az urnákhoz.

Szlovákia történelmében ötödször választottak államfőt közvetlen választással. Szlovákiának eddig négy köztársasági elnöke volt. Az első Michal Kováč volt, akit még a parlament választott meg. Az állampolgárok először 1999-ben választhattak közvetlenül államfőt, akkor Rudolf Schuster nyert. Őt Ivan Gašparovič követte, aki kétszer is betöltötte az elnöki tisztséget. A legutóbbi elnökválasztást Andrej Kiska nyerte meg. Megbízatási ideje június 15-én jár le, ekkor iktatják be az utódját, Zuzana Čaputovát.


TASR