Hivatalosan is megnyílt a nyitrai Jaguar Land Rover

A Jaguar Land Rover társaság csütörtökön hivatalosan is megnyitotta az új üzemét a nyitrai stratégiai ipari parkban.

Hivatalosan is megnyílt a nyitrai Jaguar Land Rover
Fotók: TASR - további képekért kattints!

Az autógyár kiépítésére fordított beruházás összege 1,4 milliárd eurót tett ki, az állam további 129 millió euróval járult hozzá a gyárépítési projekt megvalósításához.

A társaság jelenleg 1500 személyt alkalmaz, a jövő év végéig ez a szám 2800-ra emelkedhet.

Az üzem gyártási kapacitása évi 150 000 autó. Minderről Alexander Wortberg ügyvezető igazgató tájékoztatott.

„Szlovákia egészséges vállalkozói környezettel rendelkezik, amely vonzó a világ vezető befektetői számára is. A kormány beruházási támogatást nyújtott a projekt megvalósítására, és örülök, hogy a támogatást pár napja az Európai Bizottság is jóváhagyta”

– jelentette ki Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő.

A nyitrai Jaguar Land Rover gyár építése 2016 szeptemberében kezdődött. Az üzem összterülete 300 000 négyzetmétert tesz ki. Az első itt gyártott modell a Land Rover Discovery lesz, melyet kizárólag Nyitrán fognak gyártani. Wortberg elmondása szerint két éven belül egy másik modell gyártását is megkezdhetik. A Nyitrán gyártott autókat több mint 170 országban fogják értékesíteni.

A társaság további bővítést is kilátásba helyezett.

„Ha a piac helyzete lehetővé teszi, a gyártási kapacitásunkat képesek leszünk megduplázni, ami 300 000 autót jelentene évente. Már kérvényeztük a gyár bővítéséhez szükséges engedélyeket, hogy szükség esetén gyorsan tudjunk reagálni. Egyelőre azonban még nem született döntés a kapacitás bővítéséről”

- hangsúlyozta Wortberg.

Az ügyvezető igazgató szerint a brexit nem befolyásolja a szlovákiai autógyárral kapcsolatos terveket. „Fontos, hogy nyitott maradjon a piac, ami jelenleg jól van beállítva, és hogy a feltételek se változzanak. A kemény brexit komoly problémákat okozhat. Vannak olyan alkatrészek, amelyeket Nagy-Britanniából szállítunk be. Különféle forgatókönyveket készítünk, hogy a beszállítást folyamatosan biztosítani tudjuk” – fejtette ki.

Wortberg kiemelte a szlovák beszállítók által biztosított alkatrészek jó minőségét.

„Jelenleg mintegy 22 000 alkatrészt kapunk a szlovák beszállítóktól, ezt az arányt növelni szeretnénk. Szlovákiában jól kiépült háttere van az autóiparnak, a beszállítók kiváló minőséget és nagyon jó feltételeket kínálnak”

– mondta az ügyvezető igazgató. 

Az autógyárban jelenleg 1500 alkalmazott dolgozik, 98%-uk Szlovákiából származik. Novemberben kezdődik a munkaerő-toborzás második hulláma, melynek keretében a vállalat 850 új munkahelyet tervez létesíteni. A gyári munkások egy 12 hetes képzési programon vesznek részt az akadémián, melynek kiépítésére a vállalat 7,5 millió eurót fordított. Becslések szerint további 22 000 közvetett munkahely létesül a beszállító cégekben és a szolgáltatások terén.  

(TASR)