Hivatalosan is megszűnt az ellenőrzés a cseh-, osztrák- és magyar-szlovák határon

2020. június 10. - 19:05 | Belföld

A kormány aktuális rendelete értelmében a belső schengeni határok közül csak a Lengyelországgal közös határon marad továbbra is érvényben az ideiglenes határellenőrzés. A Csehországgal, Magyarországgal és Ausztriával kapcsolatos rendelkezéseket törölték a vonatkozó rendeletből. A módosítást szerdai ülésén hagyta jóvá a kormány.

Hivatalosan is megszűnt az ellenőrzés a cseh-, osztrák- és magyar-szlovák határon
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A kormány a rendelet aktualizálásával de jure is reagált a fennálló helyzetre, vagyis a határellenőrzés megszűnésére a Csehországgal, Magyarországgal és Ausztriával közös határokon a felsorolt államokkal kötött kölcsönös megállapodások alapján.

„Az ellenőrzés változatlanul érvényben marad a Lengyel Köztársasággal közös belső határon és a nemzetközi repülőtereken. Az intézkedések célja, hogy csökkentsük az új típusú koronavírus újbóli szlovákiai elterjedésének kockázatát” - közölte a belügyminisztérium.

A szerdán elfogadott dokumentum értelmében a szlovák állampolgárok a Trstená – Chyžné és a Vyšný Komárnik – Barwinek közúti átkelőkön, valamint a Skalité – Zwardoň vasúti átkelőn keresztül mehetnek át Lengyelországba.


(TASR)

Címkék: határellenőrzés