Hivatalossá tennék az angol nyelvet Luxemburgban, hogy vonzóbb legyen az ország munkaerőpiaca

2021. szeptember 28. - 18:50 | Külföld

Petíciót indítottak Luxemburgban annak elérésére, hogy az angol is a nagyhercegség hivatalos nyelve legyen. A kezdeményezők szerint az angol nyelv hivatalos státusza a tehetségek szélesebb körét vonzaná az ország munkaerőpiacára - közölte a helyi média kedden.

Hivatalossá tennék az angol nyelvet Luxemburgban, hogy vonzóbb legyen az ország munkaerőpiaca
wikipédia

A petíció szövege szerint az ország jelenleg hivatalos nyelvei, a luxemburgi, a francia és a német már nem tud elegendő embert vonzani a magasabb képzettséget igénylő munkahelyek betöltéséhez.

Az angol nyelv hivatalossá tétele "vonzaná a franciául nem beszélő tehetségeket és elősegítené a nagyhercegség globális integrációját" - áll a szövegben. A francia nyelvtudás hiánya jelentős akadályt jelent az üzleti életben, különösen a bankszektorban, ahogy a mindennapokban is. A francia már nem szolgál közös nyelvként az országban, helyét az angol vette át - közölte Tolga Saglik, a petíció megfogalmazója.

A mintegy 600 ezer lakosú Luxemburgban a lakosság több mint fele külföldi, vagy külföldi felmenőkkel rendelkezik. A külföldiek közül a legnagyobb arányban a portugálok, a franciák, az olaszok, belgák és a németek vannak jelen az országban. A legtöbbek által beszélt nyelv idegen nyelv a portugál, azonban a lakosság jelentős része beszéli a luxemburgit, a franciát és a németet anyanyelvi szinten, vagy második nyelvként.

Sajtóbeszámolók szerint a nyelvek hivatalos elismerése gyakori problémák forrása Luxemburgban. Egy jelenleg megtárgyalásra váró petíció például ellenzi azt a szabályozást, mely az állampolgárság előfeltételeként megköveteli a luxemburgi nyelv ismeretét. Közölték azt is, hogy a munkaközvetítő irodák idén az összes betöltetlen állás több mint feléhez angol nyelvtudást jelölt meg alapkövetelményként. Hamarosan az angol válhat a meghatározó munkahelyi nyelvvé Luxemburgban - tették hozzá.

MTI