A hívek jelenléte nélkül ünnepli a húsvétot az egyház Szlovákiában

2020. március 30. - 09:46 | Belföld

A szlovák püspökök dönttek arról, hogy a koronavírus-járványra való tekintettel idén a hívek részvétele nélkül ünnepli az egyház a húsvétot, emellett visszavonásig nem tartanak szentmisét sem.

A hívek jelenléte nélkül ünnepli a húsvétot az egyház Szlovákiában
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

Emlékeztetnek arra, hogy be kell tartani az eddigi intézkedéseket, többek között a tömeges gyülekezés tiltásáról, és a püspöki hivatalok javaslatai alapján eljárni. A püspökök a húsvéttal kapcsolatban hamarosan ajánlásokat adnak ki a hívek és a papok száméra is.

"Olyan rendkívüli helyzetben vagyunk, amilyenre még nem volt példa. Pénteken az apostoli áldás során Ferenc pápa azt mondta, hogy ezt kizárólag együtt vagyunk képesek legyőzni, mivel mindannyian felelősek vagyunk a másikért" - emlékeztetett Stanislav Zvolenský, a püspöki kar elnöke.

Arra kéri a papokat, hogy sürgősen tegyenek óvintézkedéseket a hívek egészségének védelméért, és egyúttal álljanak rendelkezésükre lelki szükségleteik kapcsán. "Nem találkozhatunk fizikailag úgy, mint eddig, de van telefonunk, rádiónk, televíziónk, internetünk. Maradjunk közel az emberekhez! Keressük a módját a lelki közösségnek, az imának, a kölcsönös támogatásnak" - fogalmazott.

A híveket is arra kérte, hogy ezeket a napokat használják ki lelki életük elmélyítésére, hogy az irgalmasság útjára lépjenek, és kerüljék a bűnt.

(TASR)