A Hlas-SD képviselője szerint összeomlás fenyegeti az országot az omikron miatt, ha nem lépnek meg időben egy dolgot

2022. január 23. - 15:58 | Belföld

Branislav Gröhling (SaS) oktatásügyi miniszter és Richard Raši, a Hlas-SD képviselője egyetértenek abban, hogy mielőbb rövidíteni kell a kötelező karantén hosszát.

A Hlas-SD képviselője szerint összeomlás fenyegeti az országot az omikron miatt, ha nem lépnek meg időben egy dolgot
Fotó: TASR/AP - illusztráció

A képviselők a Markíza Na telo című műsorának vendégei voltak vasárnap. Raši kijelentette, a kormánynak azonnal el kellett volna fogadnia a kötelező karantén lerövidítéséről szóló javaslatot, hogy az omikron-hullám érkezése miatt ne fenyegesse az összeomlás veszélye az országot.

Gröhling megerősítette, hogy a karantén időtartamát a felére csökkentenék, 10-ről 5 napra, a konkrét számokról azonban még tárgyalnak. Raši epidemiológusokra hagyná az ezzel kapcsolatos döntést. Szerinte elsősorban az egészségügyi szakemberek és a tanárok, valamint a kritikus infrastruktúrában dolgozók kiesése okozhat problémákat.

Az oktatásügyi miniszter szerint be kellene vezetni a kötelező oltást a kritikus infrastruktúra bizonyos csoportjai számára. Szerinte a tanárokra vonatkozóan nem lenne értelme, mert az iskolaügyi alkalmazottak 72 százaléka be van oltva. Raši szerint a kötelező oltás bevezetésének már nincs értelme és nem megoldás.

A képviselők a vitaműsorban érintették a szlovák-amerikai védelmi megállapodás témáját is. Raši elmondta, ha a szerződés egyértelmű lenne, nem keltene kétségeket, és az államfő sem egészítette volna ki értelmezési záradékkal. Gröhling megjegyezte, épp Raši kollégái voltak azok, akik a szerződést előkészítették.


(TASR)