A Hlas szerint nincs rendben, hogy csak a rászoruló családokban élő gyerekek kapják meg a támogatást, a koalíciós képviselők reagáltak

2021. május 16. - 19:48 | Belföld

A Markíza Na telo című vasárnapi műsorának vendégei Jana Bittó Cigániková (SaS), Gyimesi György (OĽaNO) és Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) parlamenti képviselők voltak. A műsorban vitáztak a rászoruló családokban élő gyerekeknek szánt támogatásról és a kollúziós vizsgálati fogság módosításáról is.

A Hlas szerint nincs rendben, hogy csak a rászoruló családokban élő gyerekek kapják meg a támogatást, a koalíciós képviselők reagáltak
Fotó: Pixabay - illusztráció

Eduard Heger miniszterelnök a héten jelentette be, hogy 45 ezer gyermek kaphat egyszeri, 333 eurós támogatást az államtól, Milan Krajniak szociális ügyi miniszter szerint ez az összeg még a nyár előtt eljut a rászorulókhoz, ősszel pedig további több százezer, kicsit jobb anyagi helyzetben élő gyermek is támogatásra számíthat.

Matúš Šutaj Eštok bírálta a koalíciót, amiért elutasították a Hlas korábbi kezdeményezését. Szerinte ez alapján minden egyes gyerek 300 eurót kapna, helyette pedig egy olyan javaslattal álltak elő, amely által a támogatás a lakosság csak egy részének jár majd.

Bittó Cigániková azzal érvelt, hogy az SaS már korábban is javasolta, hogy a családi pótlékot fokozatosan, 10 százalékokkal emeljék, a Hlas javaslatát pedig populistának nevezte.

„Úgy, ahogy a Hlas-SD egy ’fake’ szociáldemokrata párt, egy ’fake’ javaslattal állt elő” – tette hozzá Gyimesi utalva arra, hogy a Hlas törvényjavaslatában elírás van, így az alapján csak azoknak járna a támogatás, akik nem kapnak anyaságit vagy családi pótlékot.

A műsorban szóba került a kollúziós vizsgálati fogság módosítása is. Jana Bittó Cigániková ennek kapcsán elmondta, készülőben van egy kompromisszumos javaslat, amely a Sme rodinának és a Za ľudínak is megfelel majd.

Az SaS képviselőjének nincs ellenére, hogy csak a parlament júniusi ülésén szavazzanak a kollúziós fogság módosításáról. Gyimesi György nem tudta megmondani, hogy Igor Matovič pártja kinek az oldalára állna, ha nem születne egyezség a kérdést illetően a Sme rodina és a Za ľudí közt. A képviselő szerint azonban a koalícióban mindannyian egyetértenek abban, hogy le kell rövidíteni a kollúziós fogság hosszát.

Matúš Šutaj Eštok, a Hlas-SD képviselője kijelentette, hogy a pártjuk hajlandó támogatni a Sme rodina javaslatát a jelenlegi formájában.

Kapcsolódó cikk:
A Za ľudí kiléphet kormányból, ha a parlament elfogadja a Sme rodina javaslatát, amit a Smer is erősen támogat

(tvnoviny.sk)