A Hlasnak van egy ötlete, kiknek fizessék ki az 500 eurót

2023. március 30. - 15:40 | Belföld

Az 500 eurós juttatást azonnal ki kellene fizetni minden szegénységi küszöb alatt élő embernek – jelentette ki a parlamenten kívüli Hlas-SD.

A Hlasnak van egy ötlete, kiknek fizessék ki az 500 eurót
Fotó: Pixabay - illusztráció

A párt képviselői javaslatot terjesztenek be erre vonatkozóan a parlament májusi ülésére. Ha Igor Matovič, az OĽaNO elnöke azt állítja, van arra pénz, hogy 500 eurót fizessenek azoknak, akik elmennek szavazni a szeptemberi választáson, akkor a Hlas-SD azt akarja, hogy azonnal fizessék ki ezt az összeget. A szegénységben élőknek fizetendő juttatás célzott segélynek nevezte a párt.

A Hlas-SD üdvözli, hogy a szavazásért járó 500 eurós díjazásról szóló javaslatot nem fogadta el a parlament, ezt politikai korrupciónak és a titkos szavazás jogába való alkotmányellenes beavatkozásnak tartja. Peter Pellegrini, a Hlas-SD vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy a kormány minden egyes, a lakosoknak szánt pénzügyi hozzájárulásra vonatkozó javaslatukra azt válaszolta, hogy nincs rá pénz.

Pellegrini hozzátette, javaslatuk például félmillió idős emberre, továbbá gyereküket egyedül nevelő anyákra vonatkozna, valamint azokra a lakosokra is, akiknek a jövedelme nem éri el a létminimumot. A képviselők azt állítják, javaslatukkal segíteni akarnak Matovičnak abban, hogy elkölthesse az 500 eurós választási jutalomra szánt összeget.

A törvény kijátszásának tekinti a Smer az 500 eurós díjra vonatkozó javaslatot

A parlamenti házszabályról szóló törvény célzatos megkerülésének tartja a választáson való részvételért fizetendő 500 eurós jutalomra vonatkozó javaslat újbóli benyújtását a Smer-SD. A párt közölte, ha minden képviselő ezt csinálná, valószínűleg megbénulna a parlament működése.

A parlamenti szabályzat kimondja, hogy ha a parlament nem hagyott jóvá egy törvényjavaslatot, akkor ugyanarról a kérdésről legkorábban a törvényjavaslat elvetésétől számított hat hónap múlva lehet új módosító javaslatot benyújtani. Igor Matovič, az OĽaNO elnöke új javaslatot nyújtott be még az eredeti indítványról szóló szavazás előtt. A Smer-SD szerint ez egy célzatos lépés, ezért lehetséges az ilyen obstrukció.

A TASR-hez eljuttatott reakciójában a párt arra is rámutatott, hogy az 500 euróról szóló új javaslat nem kerülhet a májusi parlamenti ülés napirendjére, mert ugyanarról a témáról van szó, amelyet februárban elutasítottak. Akkor nem szavazta meg a parlament, hogy a választáson részvevőket a járulékok összegének tíz százalékos csökkentése formájában jutalmazzák.

Boris Kollár (Sme rodina), a parlament elnöke már bejelentette, hogy a következő rendes ülésen napirendre tűzik az 500 eurós jutalomról szóló újabb javaslatot. Szerinte ez másfajta díjazás, mint a járulékok csökkentése.


(TASR)