A hodosiak nem felejtik a világháború hőseit

Ahogy minden esztendőben, Hodosban idén is megemlékeztek a második világháborúban elesettekről. A helyi temetőben álló emlékműnél gyűlt össze az emlékezők egy csoportja.

A hodosiak nem felejtik a világháború hőseit
Fotók: Keszi Ildikó

Összesen 37 nevet véstek fel a hodosi emlékműre. Azoknak a nevét, akik a második világháborúból sosem tértek haza családjukhoz. „Amikor a II. világháború nemeshodosi elesettjeire emlékezünk, meg kell említenem az I. világháborúban elesett hodosiakat is, akiknek a helyi református templomban van az emléktáblája. Sokaknak még ma sem tudjuk, hol található végső nyughelyük, jelöletlen sírban nyugszanak valahol” – mondta ünnepi beszédében Csepi György, a helyi A Megmaradásunkért PT elnöke, majd hozzátette: „Amikor a múltról emlékezünk, gondolunk a jövőre is, hogy soha ne ismétlődjön meg az a szörnyűség, ártatlan emberek értelmetlen halála. A békét mi itt, Nemeshodosban úgy építjük, hogy igyekszünk olyan közösséget létrehozni, mely a békés egymás mellett élés záloga” – húzta alá a szónok.

A rövid megemlékezés koszorúzással ért véget, amikor az önkormányzat képviselői, a helyi szervezetek tagjai és a megjelentek elhelyezték az emlékezés virágait az emlékmű előtt.
 

(alsa)