Hófelhők jöttek délnyugatról, kiadós csapadékra számíthatunk!

2022. december 9. - 10:22 | Régió

Délnyugati irányból érkezett a csapadékhullám a térségünk fölé, az alacsonyabban fekvő helyeken azonban csak esőre számíthatunk, míg máshol jelentősebb mennyiségű hó is hullhat.

Hófelhők jöttek délnyugatról, kiadós csapadékra számíthatunk!
Fotó: TASR

Az alacsony légnyomású csapadékhullám Horvátország felől, Magyarországon át érkezett meg Szlovákia fölé a délelőtti órákban. A Duna menti alföld térségében már délelőtt kilenctől esik, délre viszont az egész országban már csapadék várható.

Nyugat-Szlovákiától eltérően, ahol túlnyomórészt eső formájában tapasztalhatjuk ezt a hullámot, Közép-Szlovákiában már havazás várható az alacsonyabban fekvő helyeken is - írja az iMeteo.sk. Ez annak köszönhető, hogy időközben hideg levegővel keveredik a nedves léghullám.

A csapadékkal együtt viszont melegebb levegő is beáramlik, aminek eredménye pedig a hóhatár emelkedése lesz, tehát az ország középső és keleti részein is csak a magasabban fekvő helyeken fog havazni, míg lentebb esőre számíthatunk.

Besztercebánya megyében mindenesetre számolhatunk vele, hogy az első órákban a havazás megnehezíti a pénteki forgalmat, fleg az Alacsony-Tátra és a Nagy-Fátra hágóiban, de akár máshol is. Szepesség térségében pedig ónos esőre is figyelmeztetnek a meteorológusok.

Ami a hómennyiséget illeti, az ország nagy részén a magasabban fekvő helyeken 10 centi, míg Besztercebánya és Breznó környékén 20 centi is eshet.

(iMeteo.sk)

Címkék: időjárás, havazás