Hogy áll a szlovákiai "gyerekbűnözés"? Gyilkosságért is ülnek fiatalkorúak

2022. január 13. - 12:41 | Belföld

Nem szavazhatnak és vezethetnek, de testi sértésért, lopásért és gyilkosságért elítélhetik őket. Szlovákiában ugyan a bűncselekmények többségét felnőttek követik el, megközelítőleg 8 százalékuk mögött viszont 18 éven aluliak állnak.

Hogy áll a szlovákiai "gyerekbűnözés"? Gyilkosságért is ülnek fiatalkorúak
Fotó: TASR

A Miloslavovban történtek országosan nagy felháborodást váltottak ki. A rendőrség 14-16 éves fiatalokat gyanúsít a 11 éves lány brutális bántalmazásával, akit leitattak, megvertek és levetkőztettek, az egészről pedig fotókat és videókat készítettek, amiket aztán feltöltöttek a közösségi hálóra. A rendőrség védet személy ellen elkövetett testi sértés és garázdaság ügyében indítot nyomozást.

Andrea Dobiášová rendőrségi szóvivő szerint a gyerekek és fiatalok közti erőszak már az alapiskolában előfordulhat – legtöbb esetben a gyengébb diákok megalázásáról, zsarolásáról és bántalmazásáról van szó. Az erőszakos bűncselekmények egy része pedig az interneten is zajlik, legyen szó zsarolásról, veszélyes fenyegetőzésről vagy más egyéb támadásokról.

A statisztikák szerint a fiatalok leggyakrabban lopás és rablás miatt kerülnek rács mögé, de az általuk elkövetett bűncselekmények listáján előkelő helyen szerepel a testi sértés, a garázdaság, illetve a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény is. 2015 és 2020 között 13 gyilkosság és egy halálokozás is történt, amit fiatalok követtek el.

Az elmúlt két évben a koronavírus-járvány befolyásolta a fiatalkori bűnözést, 2020-ban például csökkent az általuk elkövetett szexuális zaklatások száma, de sokkal kevesebb fiatalnak gyűlt meg a baja a rendőrséggel kábítószer miatt. Ezzel szemben viszont 2019-hez képest nőtt a gyerekpornóval kapcsolatos bűncselekmények száma.

Azok a fiatalok, akiket a bíróság szabadságvesztésre ítél, a büntetésüket a Sučanyban lévő, 18 éven aluliak számára fenntartott fegyházban töltik le. Jelenleg 34 elítélt tartózkodik ott. A 14 és 18 év közöttiek büntetése annak mértékének csökkentésével különbözik a felnőttekéhez képest. Emellett vizsgálják azt is, hogy a büntetés célja nem érhető-e el másként, mint a zárkában való tartózkodással.

A felnőttekkel ellentétben több előnyt élvezhetnek a börtönben: nagyobb cellájuk lehet, illetve gyakrabban fogadhatnak látogatót, csomagot. Nem lehetnek egyedül egy cellában, emellett a rács mögött is elvégezhetik az alap- vagy középiskolát.

A Főügyészség statisztikája szerint 2020-ban 1905 esetben gyanúsítottak meg fiatalkorút, miközben 44 százalékuk 14-15 éves volt. Összehasonlításképp 2016-ban a fiatalkorúak által elkövetett bűncselekmények 22 százalékát követték el 14-15 évesek.


(aktuality.sk)