Hogy Csehország kockázatos lenne? Szlovákiában végeznek kevés vírustesztet!

2020. szeptember 15. - 07:59 | Külföld

Andrej Babiš cseh miniszterelnök visszautasította hétfőn, hogy a Cseh Köztársaság kockázatos ország lenne a koronavírus-járvány szempontjából, ahogyan azt Szlovákia állítja.

 

Hogy Csehország kockázatos lenne? Szlovákiában végeznek kevés vírustesztet!
Fotó: tasr

Babiš a szlovák kormány mellett működő központi válságstáb hétfőn bejelentett döntésére reagált, miszerint Csehországot péntektől a vörös, vagyis kockázatos besorolású országok listájára tették.

A miniszterelnök a cseh médiának nyilatkozva azt állította, hogy a két ország járványadatai közti különbséget az okozza, hogy Szlovákiában ötször kevesebb vírustesztet végeznek naponta, mint Csehországban. "Sajnálom, ami történt, mert a járványügyi szakemberek bizonyos számadatok alapján hozták meg döntésüket, de természetesen vitathatnánk, hogy ki hogyan végzi ezeket a teszteléseket" - mondta Babiš.

Állítása szerint országában vasárnap például 6890 vírustesztet végeztek el, míg Szlovákiában csak 1425-öt. Előzőleg pénteken pedig 18 329 csehországi teszt állt 6191 szlovákiai teszt ellenében - mondta. A Koronadata nevű cseh állami weboldal adatai alapján Csehország a járvány márciusi kezdete óta 100 ezer lakosra vetítve átlagosan 40 százalékkal több Covid-19-tesztet végez, mint Szlovákia. A worldometers.info információi szerint némileg más a helyzet, bár nem kétséges Csehország elsősége. Ezek alapján

amíg Csehországban 1 millió lakosra számítva 100 ezer tesztet végeztek, addig Lengyelországban 79 ezret, Szlovákiában 70 ezret, Magyarországon pedig a V4 országai közül a legkevesebbet, mindössze 56 ezret, majdnem feleannyit, mint Romániában (108 ezer).

Babiš szerint a szlovákiai intézkedés főleg a turistákat sújtja majd, és reméli, hogy nem befolyásolja majd jelentősen a két ország gazdasági kapcsolatait. A Csehországból Szlovákiába érkező utasoknak szeptember 18-tól rendelkezniük kell egy 72 óránál nem régebbi negatív teszteredménnyel, vagy házi karanténba kell vonulniuk, amit egy negatív teszttel oldhatnak fel. Mindez nem vonatkozik ugyanakkor a határ 30 kilométeres körzetéből ingázókra, sem a diákokra, tanárokra, kutatókra, egészségügyi dolgozókra és szociális munkásokra, a sportolókra és művészekre, valamint a kulcsfontosságú infrastrukturális intézményekben dolgozókra. Csehország Szlovákiával szemben nem vezet be hasonló intézkedést - jelentette a sme.sk szlovák hírportál hétfőn, a cseh külügyminisztérium közlésére hivatkozva.

Szlovákiában az újonnan regisztrált fertőzések száma az utóbbi napokban napi ötven és kétszáz között mozgott, míg Csehországban szombaton rekordszámú, 1541 új koronavírusos fertőzöttet mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok, majdnem százzal többet a pénteken regisztrált esetszámnál.

MTI